Het aanbrengen van implantaten is voor ons dagelijkse praktijk, maar voor u is dat allerminst het geval. We begrijpen dan ook heel goed dat u zich goed wilt laten informeren over de mogelijkheden en behandeling. Hieronder vindt u een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden. Heeft u na het lezen hiervan nog vragen, neem dan gerust contact met ons op. Dat kan telefonisch. Ook organiseren wij regelmatig voorlichtingsavonden.
Wat zijn implantaten?
Een implantaat is een kunstwortel. Het is gemaakt van titanium, een metaal dat als lichaamseigen weefsel wordt opgenomen. Er zijn geen allergische reacties op titanium bekend. Om de functie van de tandwortel te kunnen overnemen, wordt het implantaat tijdens een korte ingreep in het kaakbot gezet.
Wat zijn de voordelen?
Of het nu gaat om een kunstgebit, kroon of brug; implantaten geven esthetisch het mooiste resultaat. Het is een lange termijn oplossing die zekerheid biedt.
Hoe worden implantaten aangebracht?
Implantaten worden in de kaak geplaatst door een kaakchirurg. Het is een korte ingreep variërend van 30 tot 90 minuten. De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving. Het kaakbot vergroeit met het implantaat. Deze ingroeiperiode varieert van 4 tot 12 weken.
Is de behandeling pijnlijk?
De behandeling zelf gebeurt onder plaatselijke verdoving, dus daar voelt u niets van. Er kan sprake zijn van enige napijn, net als bij normale tandartsbehandelingen. De tandarts/kaakchirurg adviseert u over pijnbestrijding en als het nodig is schrijft hij iets voor.
Hoe betrouwbaar is de methode implantologie?
Implantaten in de kaak wordt al decennia toegepast. Deze behandelmethode is in de loop der jaren steeds verder ontwikkeld. Inmiddels is het een zeer betrouwbare techniek. Alleen al in Nederland worden jaarlijks meer dan 100.000 implantaten met succes geplaatst. Ruim 96% van de behandelingen wordt door de cliënten getypeerd als geslaagd. Deze overtuigende cijfers maken deze behandelmethode steeds populairder.
Hoe lang gaan implantaten mee?
In principe gaan implantaten een leven lang mee. Het succes van implantaten hangt af van zorgvuldige mondhygiëne. Net als bij een natuurlijk gebit zijn regelmatige controles bij de tandarts noodzakelijk.
Voor wie zijn implantaten geschikt?
In principe voor iedereen, zowel jongeren als ouderen. Voorwaarden zijn een goede algemene gezondheid en een goede mondhygiëne.
Vergoedt de verzekering de behandeling?
Deze behandeling valt niet onder de basisverzekering. Dit betekent dat u zelf de behandeling zal moeten betalen. Een veel voorkomend misverstand, ook bij medewerkers van uw ziektekostenverzekering, is dat implantaten altijd vergoed worden na een machtiging of het indienen van een behandelplan. Echter, alleen implantaten in een ernstig geslonken en volledig tandeloze kaak komen hier in principe voor in aanmerking.
Alleen als u een aanvullende verzekering heeft afgesloten, is het mogelijk dat u op basis hiervan voor (gedeeltelijke) vergoeding van de implantaatbehandeling in aanmerking komt. Dit betekent dat u de nota, die u krijgt, zelf moet betalen.
De nota kunt u vervolgens indienen bij uw verzekering. Deze wordt dan volgens de geldende polisvoorwaarden behandeld door uw verzekeraar. Voor informatie over uw eventueel aanvullende verzekering kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.
Wat kost een implantaatbehandeling?
Bekijk het overzicht van de kosten van implantaten 2019.