Om een oordeel te kunnen vormen over de kwaliteit van zorg is informatie nodig. Deze informatie kan met kwaliteitsindicatoren worden verzameld. Kwaliteitsindicatoren zijn meetbare aspecten van de zorgverlening die een aanwijzing kunnen geven over de mate van de kwaliteit. Bijvoorbeeld ‘Hoeveel patiënten worden heropgenomen na een operatie?’ of ‘Hoeveel patiënten met borstkanker kunnen direct bellen met een aanspreekpunt bij vragen?’.
Uitvragende partijen
Kwaliteitsindicatoren worden onder andere ontwikkeld in samenwerking met patiëntenorganisaties, beroepsgroepen van artsen en verpleegkundigen, ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Elk jaar leveren we onze indicatoren aan de volgende uitvragende partijen:
- Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)
- Zorginstituut Nederland
- Stichting Oncologische Samenwerking (SONCOS)
Met deze indicatoren delen we op een transparante wijze informatie over onze patiëntenzorg. De IGJ gebruikt deze informatie voor het houden van toezicht en de zorgverzekeraars voor het inkopen van zorg. Ook voor onze patiënten is deze informatie beschikbaar via www.kiesbeter.nl en www.ziekenhuischeck.nl. Lees meer over de Ziekenhuischeck per ziekenhuislocatie.
Intern verbeteren
We vinden het belangrijk dat we kwaliteitsindicatoren niet alleen gebruiken voor externe verantwoording, maar in de eerste plaats ter verantwoording naar onszelf. Onze kwaliteitsindicatoren zijn onderdeel van ons systeem voor kwaliteitsverbetering waarmee we streven naar continue verbetering. Onze specialisten, leidinggevenden en kwaliteitsmedewerkers monitoren de kwaliteitsindicatoren via een dashboard waarop ze alle gegevens elke dag kunnen raadplegen. Door periodiek te monitoren kunnen we onderzoeken welke zorgprocessen of zorgresultaten eventueel meer aandacht verdienen en verbeterd kunnen worden.
Sterftecijfers
Een voorbeeld van een kwaliteitsindicator is het ziekenhuissterftecijfer, ook wel Hospital Standardized Mortality Ratio (HSMR) genoemd. Met de HSMR kan worden ingeschat of in een ziekenhuis meer of minder sterfte plaatsvindt dan het landelijk gemiddelde. Deze inschatting wordt gemaakt door de werkelijke sterfte af te zetten tegen de verwachte sterfte voor verschillende diagnosegroepen. Bij het berekenen van de verwachte sterfte wordt rekening gehouden met verschillende patiëntenkenmerken die de sterfte kunnen beïnvloeden zoals leeftijd, geslacht en onderliggende diagnoses.
Alle berekeningen worden uitgevoerd door Dutch Hospital Data (DHD) in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hierbij wordt gebruik gemaakt van een model waarin het landelijk gemiddelde op 100 wordt gesteld. Een score onder de 100 betekent dat er minder patiënten zijn overleden dan verwacht. Een score boven de 100 betekent dat er meer patiënten zijn overleden dan verwacht. Het is daarbij van belang of de hogere of lagere score significant afwijkt van 100. Indien dat het geval is wordt de uitkomst in het rapport rood of groen gekleurd.
In 2023 was de HSMR voor Noordwest 98. De ziekenhuizen ontvangen ieder jaar een rapport van DHD. Bekijk het meest recente rapport van Noordwest Ziekenhuisgroep.