Verduurzaming is een belangrijk aandachtspunt binnen de verbouw van Noordwest locatie Den Helder. De eerste stappen hierin zijn gemaakt, toen Noordwest Ziekenhuisgroep in 2016 besloot om het ziekenhuis in Den Helder voor te bereiden op de toekomst. Sindsdien zijn we gestart met het verduurzamen van de gebouwinstallaties en is het ziekenhuis aangesloten op zonne-energiepark De Dogger. Tijdens de verbouwing volgen diverse andere verduurzamingen, waaronder het isoleren van de buitengevel.
Energieverbruik 20% gereduceerd
De gebouwinstallaties van een ziekenhuis zijn van vitaal belang. Ze zorgen voor een comfortabel en, heel belangrijk, veilig binnenklimaat. De installaties verbruiken veel energie. Kansen om dit energieverbruik terug te dringen, pakken we met beide handen aan. Bijvoorbeeld als installaties aan vervanging toe zijn. We onderzoeken dan: wat kan beter, wat kan slimmer, hoe kan het duurzamer? Deze aanpak betaalt zich uit: sinds 2016 is het energieverbruik met zo’n 20% gereduceerd.
Verduurzaming gebouwinstallaties
In de afgelopen jaren zijn de gebouwinstallaties van Noordwestlocatie Den Helder verduurzaamd. Hierdoor besparen we zo’n 180.000 m3 gas per jaar. Dat is omgerekend het verbruik van zo’n 120 huishoudens (uitgaande van een gemiddeld verbruik per huishouden van 1.500 m3 gas per jaar). De volgende aanpassingen zijn gerealiseerd:
- de 3 stoomketels die voorheen het ziekenhuis verwarmden zijn vervangen door hoog rendement (HR) CV-ketels. Hiermee realiseerden we een capaciteitsverlaging van 3860 kW. Daar kan je omgerekend 160 woningen mee voorzien van warmte.
- door de nieuwe HR-ketels slim te verdelen over het gebouw verkortten we de transportafstand voor warm water naar bijvoorbeeld douches. Omdat het water nu onderweg minder afkoelt, hoeft het minder heet gestookt te worden. Dat scheelt gasverbruik.
- de stoomketels leverden ook stoom om de luchtvochtigheid in het ziekenhuis te regelen. Daarvoor hebben we nu een ‘stoomopwekker’. Die is veel efficiënter. Ten eerste besparen we zo jaarlijks een miljoen liter water (omgerekend het verbruik van 71 huishoudens). Ten tweede hoeven we die bespaarde miljoen liter water niet te verwarmen, wat flink in gasverbruik scheelt.
- het OK-gebied heeft een eigen, nieuwe HR-verwarmingsinstallatie gekregen. Deze is een stuk efficiënter dan de stoomketels die voorheen de benodigde lucht, warmte en stoom leverden. De verwarmingsinstallatie voor het OK-gebied is 24/7 in bedrijf om te zorgen voor heel precieze klimaatcondities in de operatiekamers. Zo kan er altijd, ook bij spoedgevallen, veilig worden geopereerd. Omdat de installatie continu ‘aan’ staat, betekent de vernieuwing van deze installatie een aanzienlijke energiebesparing.
- de luchtbehandelingskasten zijn vervangen voor een duurzaam systeem met warmte- en koudeterugwinning. Het systeem verwarmt of koelt verse lucht met de lucht die voorheen rechtstreeks naar buiten werd afgevoerd. Zodoende hoeft er geen - of minder - verse lucht actief verwarmd of afgekoeld worden. Dit levert een fikse warmtebesparing op.
Daarnaast is het volledige gebouwbeheersysteem (GBS) van de klimaatinstallaties vervangen. In combinatie met de nieuwe luchtbehandelingskasten kunnen we nu op bepaalde tijden en afdelingen de klimaatbeheersing aanpassen. Zo kan de temperatuur op sommige plekken 's nachts omlaag, terwijl het op afdelingen met 24-uursbezetting, zoals de spoedeisende hulp, behaaglijk blijft. Deze 'nachtverlaging' levert jaarlijks een besparing op van ongeveer 90.000 kWh. Daarmee kan je omgerekend zo'n 32 huishoudens een jaar van stroom voorzien.
Het vervangen van gebouwinstallaties is kostbaar en complex, aangezien het ziekenhuis in bedrijf blijft. Gelukkig zijn er ook eenvoudigere oplossingen om energie te besparen, bijvoorbeeld door het gebruik van energiezuinige LED-lampen. Tijdens de gehele verbouwing van het ziekenhuis, die in 2019 is gestart, zullen er verdere energie- en waterbesparende maatregelen worden doorgevoerd.
Gevelisolatie
Het ziekenhuis in Den Helder bestaat feitelijk uit drie gebouwen, die gebouwd zijn in de jaren ‘60, ‘80 en ‘90. De technische ontwikkelingen op het gebied van gevelisolatie hebben sindsdien een vlucht genomen. Gevelisolatie zorgt voor een enorme energiebesparing. Het vernieuwen van de gevel is onderdeel van de gehele verbouw van Noordwestlocatie Den Helder.
Zonne-energiepark De Dogger
Op initiatief van medewerkers van Noordwest is op locatie De Dogger in Den Helder een zonnepark gerealiseerd dat stroom opwekt voor het ziekenhuis. Medewerkers huren de grond van Noordwest en de opgewekte energie wordt vervolgens aan het ziekenhuis verkocht. Het zonnepark bestaat uit 19.348 panelen. Met de opgewekte stroom, vergelijkbaar aan het verbruik van 2400 huishoudens, verduurzaamt Noordwest een belangrijk deel van haar energieverbruik in Den Helder én Alkmaar. Het zonnepark is aangelegd door ProfiNRG en wordt geëxploiteerd door Zonne-energie Dogger BV.
Foto: Zonnepark De Dogger