Reumatoïde artritis (RA) is een aandoening van het afweersysteem die zich kenmerkt door chronische ontsteking van de gewrichten, meestal tegelijk aan beide kanten van het lichaam. Het treedt vooral op in handen, polsen en voorvoeten. Vaak zijn er reumafactoren aanwezig in het bloed. RA komt in Nederland bij 1% van de bevolking voor.
Wat merkt u van reumatoïde artritis?
Uw gewrichten zijn vaak gezwollen, pijnlijk en stijf. Verder kunnen ook de pezen, spieren en slijmbeurzen geïrriteerd zijn. Door de ontstekingen verdwijnt het kraakbeen en vergroeien en vervormen de gewrichten. U kunt ze hierdoor minder goed bewegen. Ontsteking kan bloedarmoede veroorzaken, wat kan leiden tot vermoeidheid en gebrek aan energie. Bij actieve RA kunnen ook organen als het hart, de longen en de huid worden getroffen.
Behandeling van reumatoïde artritis
RA is een ongeneeslijke aandoening. Wel kunnen we de ziekte remmen met medicijnen. Denkt u aan ontstekingsremmers, reumaremmers en biologicals. RA kan grote invloed hebben op uw dagelijks leven. Gelukkig ontwikkelt het vakgebied zich voortdurend en worden de behandelingen steeds beter.
Vroege opsporing van reumatoïde artritis is belangrijk
Het is belangrijk dat RA zo vroeg mogelijk wordt opgespoord zodat ook snel met behandelen kan worden gestart. Dit is belangrijk om schade te voorkomen. Het is daarom belangrijk dat uw huisarts u bij een vermoeden van RA zo snel mogelijk naar de reumatoloog verwijst.
Meest gestelde vragen
Heeft u reuma of heeft u klachten en krijgt u onderzoek, dan zit u waarschijnlijk met veel vragen. We hebben de meest gestelde vragen die binnenkomen op de polikliniek reumatologie verzameld. Bekijk de vragen en antwoorden hier.
Websites