• NL



Om de samenhang en kwaliteit van zorg in de regio Noord Kennemerland en de Kop van Noord-Holland te bevorderen is een goede samenwerking tussen de 1e en 2e lijnszorg onmisbaar. Noordwest Ziekenhuisgroep werkt daarom samen met de huisartsenverenigingen HONK en HKN. Samen werken we aan vernieuwingen en stimuleren we initiatieven om de zorg toekomstbestendig te houden. 


 

Nieuws

Gepubliceerd: 04-07-2024, laatst gewijzigd: 04-07-2024

Start regionale thuismonitoring van COPD-patiënten met zorgservicecentrale

Patiënten met COPD kunnen sinds kort gebruikmaken van thuismonitoring. Op basis van de gegevens die zij insturen via hun smartphone of tablet, monitort de regionale zorgservicecentrale hun gezondheid. De verwachting is dat dankzij thuismonitoring veranderingen in de gezondheidssituatie van patiënten eerder worden opgemerkt én dat thuismonitoring voor ziekenhuizen en huisartsen tijd gaat besparen. Thuismonitoring COPD is ontwikkeld vanuit het Regioplatform, het samenwerkingsverband van Noord-Hollandse zorgaanbieders. 

Regionale samenwerking
Thuismonitoring COPD is het resultaat van een zorgvuldige voorbereiding waarin het zorgpad herontworpen en geïmplementeerd is voor de eerste en tweede lijn. Dit in nauwe samenwerking met Noordwest Ziekenhuisgroep, Dijklander Ziekenhuis, Zaans Medisch Centrum, Huisartsenzorg Zaanstreek Waterland, HKN Huisartsen, Huisartsenorganisatie Noord-Kennemerland (HONK), Omring, Evean, Zorgcirkel, Altide en Luscii. Het betreft vooralsnog een pilot voor COPD-patiënten die onder behandeling zijn bij Huisartsenpraktijk Overwhere in Purmerend, Huisartsenpraktijk Zaandam Oost en de betrokken ziekenhuizen. Vervolgstappen zijn: opschalen van thuismonitoring COPD, voor meer aandoeningen deze werkwijze uitrollen en meer huisartspraktijken laten aansluiten.

Zorgservicecentrale
Thuismonitoring met inzet van de zorgservicecentrale (Altide) werkt als volgt: de patiënt beantwoordt regelmatig vragen en geeft waardes door via een app op de telefoon of tablet. Deze komen via een beveiligde verbinding binnen bij de zorgservicecentrale. Bij een afwijkende waarde overleggen de zorgprofessionals van de zorgservicecentrale zo nodig met de hoofdbehandelaar of sturen direct hulp.

Tijd besparen
De combinatie van thuismonitoring en een zorgservicecentrale is niet geheel nieuw, wel vernieuwend in Noord-Holland. Zeker omdat huisartsen en ziekenhuizen werken met dezelfde Thuismetenapp van Luscii en de gehele monitoring wordt uitgevoerd door zorgservicecentrale Altide. Alle betrokkenen maken gebruik van dezelfde gegevens. Dit maakt een betere coördinatie tussen verschillende zorgverleners en instellingen mogelijk. De patiënt staat centraal en behoudt de thuismonitoring bij verwijzing van huisarts naar longarts en andersom. De verwachting is dat deze manier van monitoring zowel in de ziekenhuizen als in de huisartspraktijken tijd gaat besparen.

Juiste zorg, op de juiste plek, op het juiste moment 
Thuismonitoring COPD is een deelproject van het project ‘Digitale Zorg Dichtbij’ van het Regioplatform. Dit project richt zich op het structureren, organiseren en digitaliseren van het zorgproces voor mensen met chronische aandoeningen in onze regio. Digitale Zorg Dichtbij levert voordelen op voor zowel patiënten als zorgverleners. Voor patiënten omdat zij minder vaak fysiek naar hun huisarts en/of het ziekenhuis hoeven en tegelijkertijd verslechtering sneller opgemerkt wordt. Voor zorgverleners omdat zij geen beoordeling van waarden en monitoring meer doen. Dit stelt hen in staat om zich te concentreren op andere aspecten van de zorg, zoals patiënten die complexere zorg nodig hebben. Dit draagt bij aan de juiste zorg, op de juiste plek en op het juiste moment.

Thuismonitoring binnen Noordwest
Noordwest biedt ook thuismonitoring aan binnen de zorgpaden CVA, IBD, atriumfibrilleren, hypertensie, hartfalen, levercirrose (vanaf 11 juli) en CTG. Deze patiënten worden vooralsnog gemonitord via het centraal monitoringscentrum van Noordwest of door de vakgroep. Het streven is om op termijn zoveel mogelijk de monitoring via de regionale zorgservicecentrale te laten verlopen.

Meer informatie
Patiënten vinden meer informatie over thuismonitoring op de website van Noordwest: thuismonitoring

Zorgverleners kunnen voor meer informatie over thuismonitoring binnen Noordwest contact opnemen met productowner Rianne Schreuder via re.schreuder@nwz.nl

Thuismonitoring COPD wordt mogelijk gemaakt door Regioplatform. Meer informatie over dit samenwerkingsverband is te vinden op: www.regioplatformnh.nl
 

Deel dit artikel:

Samenwerken

Hoe komt de transmurale samenwerking tot stand? Lees verder

Transmurale initiatieven

Bekijk de initiatieven om de zorg in de regio toekomstbestendig te houden.

Samenwerken in de regio

Informatie over samenwerking in de regio tussen fysiotherapeuten, medisch specialisten en huisartsen.

Agenda

Kijk in de agenda voor informatie over nascholingen, symposia en bijeenkomsten

Contact

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Ga naar onze contactgegevens.

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Transmurale zorg