Glaucoom is een veelvoorkomende erfelijke oogaandoening waarbij de druk door te veel vocht in het oog te hoog is. Hierdoor raakt de oogzenuw bekneld en beschadigd. Er is een acute en niet-acute vorm van glaucoom. Bij de niet-acute, chronische vorm kunnen uw ogen geleidelijk achteruit gaan. Deze vorm wordt ook de langdurige of chronische vorm genoemd.
Wat merkt u van glaucoom? Door beschadiging van de oogzenuw kan de oogzenuw de beelden niet meer goed doorgeven aan de hersenen. U verliest eerst langzaamaan delen van uw gezichtsveld. In een later stadium ziet u ook niet meer scherp.
Acuut glaucoom Bij acuut glaucoom heeft u last van heftige pijn. Uw oog is rood en u ziet wazig. Verder kunt u gekleurde kringen om lampen zien. U moet bij (verdenking op) acuut glaucoom meteen naar het ziekenhuis voor behandeling.
Hoe kunt u glaucoom voorkomen? U kunt niet voorkomen dat u glaucoom krijgt. Als glaucoom eenmaal is vastgesteld (door de oogarts, opticien of optometrist), is het belangrijk dat uw ogen regelmatig door de oogarts gecontroleerd worden, ook als u de voorgeschreven medicatie gebruikt.
U bent hier: Glaucoom