Bij een galwegontsteking zijn de galwegen in of buiten de lever ontstoken. In de lever zitten veel kleine galkanaaltjes. Deze komen samen in de grotere galwegen. Via de grotere galwegen wordt de galvloeistof afgevoerd naar de galblaas en vervolgens naar de dunne darm.
Een ontsteking van de galblaas ontstaat meestal door een galsteen die af- en aanvoer van de galvloeistof naar de galblaas afsluit.
De galblaas
De galblaas is een klein peervormig orgaan aan de onderkant van de lever, rechts boven in de buik. De galblaas is door gangetjes verbonden met de lever en de twaalfvingerige darm (bovenste deel van de dunne darm). De lever vormt gal en voert deze af naar de galblaas. Daar wordt de gal ingedikt en opgeslagen. Gal is een vloeistof die belangrijk is om vetten te verteren. Zodra er voedsel in de darm komt, vooral vet voedsel, perst de galblaas de gal via de afvoerbuis naar de dunne darm. Als de galblaas is verwijderd, neemt de lever en de galgangen de functie over.
Wat merkt u van een galwegontsteking?
Als uw galweg ontstoken is, kunt u last hebben van:
- aanhoudende buikpijn en hoge koorts
- aanvallen van misselijkheid of een onbehaaglijk gevoel in de bovenbuik. Vooral na het eten van vet of groenten, zoals koolsoorten
- opboeren of een branderige pijn in de maagstreek en achter het borstbeen
- aanvallen van scherpe pijn (koliekpijnen) rechts boven in de buik, eventueel uitstralend naar de rug. Veelal wordt je hier rusteloos van
- geelzucht, dat is een gelige verkleuring van de huid en het oogwit. Daarnaast is de ontlasting ontkleurd (‘stopverfkleurig’) en is de urine donkerbruin (als thee of cola)
Neem bij deze klachten direct contact op met uw huisarts.
Kunt u een galwegontsteking voorkomen?
Een galwegontsteking kunt u niet voorkomen.
Websites