Als er bij een koppel een onvervulde kinderwens bestaat van langer dan 1 jaar, verwijst de huisarts vaak naar de gynaecoloog. De oorzaak kan bij de vrouw en/of bij de man liggen. In veel gevallen is er geen aanwijsbare oorzaak te vinden. Zodra een koppel zich bij de gynaecoloog meldt, wordt een zogenoemd oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) gestart. Dit onderzoek bestaat uit het vaststellen van de eisprong, een sperma onderzoek, soms onderzoek van het baarmoederhals slijm en het testen van de doorgankelijkheid van de eileiders.
Kwaliteit van zorg
De zorg rond vruchtbaarheidsproblemen is in ons ziekenhuis goed geregeld. Dat blijkt uit de Monitor Fertiliteitszorg van Freya, de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Daarom ontvingen wij de zogenoemde Pluim voor de vruchtbaarheidszorg.
Meer informatie over de Monitor Fertiliteitszorg.
Vruchtbaarheidsproblemen bij de vrouw
Er zijn verschillende redenen voor onvruchtbaarheid bij de vrouw, zoals bijvoorbeeld:
- afgesloten eileiders, meestal het gevolg van een eerder doorgemaakte genitale infectie, waardoor de eicel en de zaadcel elkaar niet kunnen bereiken. Verklevingen aan eileiders en/of eierstokken kunnen mogelijk ook onvruchtbaarheid veroorzaken
- een hormoonstoornis, waardoor er bijvoorbeeld geen eisprong optreedt, kan een andere oorzaak zijn. Een veel voorkomend voorbeeld hiervan is het PCO syndroom (Poly-Cysteus-Ovarium)
- endiometriose, een aandoening waarbij zich baarmoederslijmvlies op plekken buiten de baarmoeder vormt
Vruchtbaarheidsproblemen bij de man
Er is maar 1 reden voor verminderde vruchtbaarheid bij de man: slecht zaad.
Websites