• NL
 Description
De afdeling nucleaire geneeskunde is gespecialiseerd in onderzoek en behandeling met behulp van radioactieve stoffen. Voor het stellen van een diagnose wordt in de meeste gevallen via een ader in de arm een radioactieve stof ingespoten. Daarna worden met een gamma- of PET-CT-camera opnames (scan) gemaakt om de afwijkingen in het lichaam in beeld te brengen. Voor een aantal onderzoeken combineren we in één apparaat twee onderzoeken: de SPECT/CT- of de PET-CT-scan.
  • het SPECT- of PET-deel van het onderzoek brengt de stofwisseling van cellen in beeld
  • het CT-deel van het onderzoek brengt de bouw en ligging van organen en weefsels in beeld

Doordat beide scans in één onderzoek worden gecombineerd, geven de beelden zeer veel informatie.

Onze apparatuur
 PET-CT scanner

 Gammacamera

 CT (CCTA) camera

Is straling gevaarlijk voor mensen?
Overal is straling: in de lucht, in water, in voedsel, in gebouwen, enzovoort. Iedereen is dus blootgesteld aan kleine hoeveelheden straling. Straling kán gevaarlijk zijn voor de mens. Bij elke medische toepassing van straling weegt de arts de voordelen daarom zorgvuldig af tegen de eventuele risico’s. Elke patiënt die een nucleair geneeskundig onderzoek heeft gehad, is daarna nog licht radioactief en is dus een zwakke stralingsbron. Maar de dosis die we voor de onderzoeken gebruiken is zo laag, dat er geen maatregelen nodig zijn om de mensen in de omgeving van de patiënt te beschermen. De radioactieve stof verdwijnt vanzelf weer uit het lichaam, onder andere via de urine. De radioactiviteit van de stof neemt bovendien af door verval in de tijd. Bij behandeling (therapie) met een radioactieve stof zijn soms wel extra maatregelen nodig.

Informatie over straling vindt u in de folder 'Röntgenstraling of radioactiviteit'

Cyclotron
Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Alkmaar beschikt over een eigen cyclotron voor de productie van radiofarmaca. Groot voordeel van een cyclotron is dat er verschillende soorten zeer kortlevende radioactieve stoffen gemaakt kunnen worden. Deze radioactieve stoffen leven soms zo kort dat ze niet over de weg vervoerd kunnen worden, maar alleen op de locatie waar het onderzoek plaatsvindt gemaakt kunnen worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor radioactief ammonia (NH3) met een halfwaardetijd van 10 minuten. Het produceren van deze radioactieve stof en het uitvoeren van het hartonderzoek is tot op de seconde op elkaar afgestemd. Door het produceren van deze stoffen zijn er in ons ziekenhuis meer mogelijkheden voor diagnostiek en onderzoek. Zie voor producten cyclotron en meer informatie de website van Cyclotron Noordwest BV

Producten cyclotron
In het cyclotron worden o.a. onderstaande producten gemaakt:


Veiligheid cyclotron
Het cyclotron moet voldoen aan strenge eisen en heeft een dusdanige afscherming dat de hoeveelheid straling past binnen de wettelijke kaders. Aan de terreingrens van het ziekenhuis is de norm maximaal 0,04 mSv per jaar. Deze hoeveelheid straling komt overeen met de hoeveelheid straling die men ontvangt tijdens een tot anderhalve dag wintersport. Hiervoor moet men wel een heel jaar 24 uur per dag op de terreingrens van het ziekenhuis staan. Er bestaat geen kans op straling of een “melt down” bij een storing aan het cyclotron. Met het uitschakelen van het apparaat, stopt het proces en kan er geen nieuwe radioactiviteit ontstaan.

 

 

Contact met Nucleaire geneeskunde

Polikliniek 072 - 548 3480nucleairegeneeskunde@nwz.nl Locatie: 00308:30 - 16:30 uur maandag t/m vrijdag

Wachttijden

 ziektebeelden
Geen Ziektebeelden gevonden.
BBijschildklierscintigrafieCContrastmiddel, voorzorgsmaatregelen bij allergieCT hartklepfunctieDDMSA scanDMSA scan bij kinderenEEjectiefractiebepaling in rustHHartscintigrafie met technetium-HDPHersenscintigrafie met joflupaan (Striascan, Datscan)JJodiumbeperkt dieetKKoolhydraatarm dieetLLongperfusiescintigrafieLongventilatiescintigrafieLymfeklierscintigrafieMMaagontledigingsscintigrafieMeckels divertikelscintigrafieOOctreo (somatostatine) scintigrafiePPET CT met FDG van de hersenenPET CT scan met ammonia (NH3) van het hartPET CT scan met choline van de bijschildklierPET CT scan met FDG van het hartPET CT scan met FDG van het lichaamPET CT scan met fluor-18 PSMA tracerPET CT scan met fluor-dopa van de hersenenPET CT scan met fluor-dopa van het lichaamPET CT scan van het hart met 18F-flurpiridazPET CT scan van het skelet met natriumfluoride (NaF)RRadiosynoviorthese (RSO) van één van de armgewrichtenRadiosynoviorthese (RSO) van één van de beengewrichtenRadiumtherapieRenografie met lasixRenografie met lasix bij kinderenRöntgenstraling en radioactiviteitSSamariumtherapieSchildklier wash-out scintigrafieSchildklierbehandeling met radioactief jodium (klinisch)Schildklierbehandeling met radioactief jodium (poliklinisch)Schildkliercarcinoom behandeling met radioactief jodium (klinisch)Schildklierscintigrafie met jodium uptakeSchildklierscintigrafie met technetiumSchildwachtklierscintigrafie bij een mammacarcinoomSchildwachtklierscintigrafie bij melanoomSchildwachtklierscintigrafie bij mondholtetumorenSkeletscintigrafieTTraanwegscintigrafie

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Nucleaire geneeskunde