Een vaatonderzoek, het zogenoemde doppleronderzoek, bestaat uit 3 delen:
- vaatonderzoek
- bloeddrukmeting
- looptest (als dat nodig is)
Hoe verloopt een vaatonderzoek?
Uw bloedvaten worden met een probe - dit is een instrument zo groot als een balpen - en geleidende gel beluisterd. Met een zogenoemd dopplerapparaat worden de teruggekaatste golven hoorbaar gemaakt. Omdat het geluid wordt versterkt, maakt het behoorlijk veel lawaai. Dit is normaal. Ook maakt het dopplerapparaat de golven zichtbaar op een beeldscherm. De beelden van alle onderzochte bloedvaten worden in de computer van het dopplerapparaat opgeslagen. Tijdens het vaatonderzoek meet de vaatlaborant de bloeddruk aan uw enkels en armen.
De verschillen in de gemeten bloeddruk geven een indruk van de mogelijke vernauwing in uw bloedvaten. Als uw conditie het toelaat, doet u zo nodig nog een looptest. Deze test geeft een indruk van hoe snel u klachten krijgt bij het lopen. Het kan zijn dat uw arts, afhankelijk van uw klachten, ook de vaten in uw armen en/of vingers en tenen wil onderzoeken. Lees meer hierover in de patiëntenfolder ‘vaatonderzoek’.
Hoe kunt u zich voorbereiden op een vaatonderzoek?
Het is belangrijk dat u uitgerust aan het onderzoek begint. We vragen u daarom een kwartier eerder te komen. Uw lichaam kan dan even tot rust komen. Omdat u voor het onderzoek uw schoenen, kousen en bovenbroek of rok uit moet doen, adviseren wij u om gemakkelijk zittende kleding te dragen.
Websites
Geen websites gevonden.