Met een insulinetolerantietest kan een eventueel tekort aan het hormoon cortisol en groeihormoon uit de hypofyse vastgesteld worden. De hypofyse is een hormoonklier in de hersenen.
Hoe verloopt een insulinetolerantietest?
Een verpleegkundige neemt via een infuus eerst een aantal buisjes bloed af. Daarna krijgt u via het infuus insuline toegediend. Het suikergehalte in uw bloed wordt hierdoor lager. We gaan vervolgens na of uw lichaam hier met een stijging van cortisol en groeihormoon goed op reageert. Om dit te onderzoeken neemt de verpleegkundige nogmaals regelmatig een buisje bloed af. Alles bij elkaar duurt de test ongeveer 3 uur. U mag tijdens de test geen bezoek ontvangen.
Hoe bereidt u zich voor op de insulinetolerantietest?
U mag op de avond voor de test vanaf 22.00 uur:
- niets meer eten en drinken (ook geen slokje water)
- uw tanden alleen met water poetsen
- geen kauwgom gebruiken
- niet roken
In overleg met uw behandelend arts stopt u tijdelijk met al uw medicijnen. Denk ook aan zalven, crèmes, inhalers of druppels die corticosteroïden bevatten. Wilt u uw medicijnen wel meenemen naar het ziekenhuis?
Volgt u een dieet, voor diabetes bijvoorbeeld? Overleg dan met uw behandelend arts, verpleegkundig specialist of diëtist over eventuele aangepaste instructies voor uw voorbereiding.
Houdt u er verder rekening mee dat iemand u na de test ophaalt en thuisbrengt.
Websites
Geen websites gevonden.