• NL
 info

Heeft u een botbreuk en bent u ouder dan 50 jaar? Het kan zijn dat uw breuk (mede) het gevolg is van botontkalking (osteoporose). Uit onderzoek weten we dat botontkalking bij mensen boven de 50 vaak voorkomt. Om dat te onderzoeken, nodigen we u uit voor een test. We gaan dan na of u inderdaad botontkalking heeft. Door botontkalking te behandelen, heeft u minder kans op een nieuwe breuk en/of wervelverzakkingen.

Wat houdt de test in?
U krijgt op de afdeling radiologie (röntgenafdeling) een botdichtheidmeting (DEXA-scan). Een DEXA-scan is te vergelijken met een röntgenfoto, alleen ligt u op een onderzoekstafel. Met een hele kleine dosis röntgenstralen wordt de botdichtheid van de heup en het onderste deel van de wervelkolom gemeten. Een DEXA-scan is een veilig, pijnloos en niet-belastend onderzoek. Het onderzoek duurt ongeveer 20 tot 25 minuten. Twee weken na het onderzoek heeft u een afspraak met een osteoporose-verpleegkundige op de fractuur-osteoporose polikliniek. U krijgt dan de uitslag van het onderzoek en de verpleegkundige neemt een vragenlijst met u door. U heeft deze lijst thuisgestuurd gekregen.

Als blijkt dat u botontkalking heeft
Als uit de test blijkt dat u botontkalking heeft, wordt er een behandelplan aan u voorgesteld. Denkt u aan leefstijladviezen en/of een verwijzing naar de reumatoloog of internist. De reumatoloog, internist is gespecialiseerd in verder onderzoek en behandeling van osteoporose.

Zo maakt u een afspraak voor de test
Heeft u een botbreuk en bent u ouder dan 50 jaar? Dan nodigen we u bij deze uit om u te laten testen. U kunt een afspraak maken voor een botdichtheidmeting via de polikliniek chirurgie of polikliniek orthopedie (afhankelijk bij welke specialist u onder behandeling bent) van Noordwest Ziekenhuisgroep, locatie Alkmaar. De secretaresse maakt dan een afspraak voor de DEXA-scan en een afspraak voor het fractuur-osteoporose spreekuur. 

Websites

 Ziektebeelden

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Osteoporosescreening