• NL
 info

Procedurele sedatie en/of analgesie (PSA) is het heel gericht verlagen van het bewustzijn en het bestrijden van pijn met medicatie. Hierdoor is het onderzoek of de behandeling minder onplezierig en pijnlijk voor u.

Van wie krijgt u PSA?
U krijgt de PSA van een sedatie praktijk specialist (SPS). Dit is een anesthesiemedewerker die speciaal is opgeleid om veilig sedatie uit te mogen voeren.
De sedatie praktijk specialist werkt volgens een vaste richtlijn waarbij uw comfort en veiligheid centraal staan. Dat betekent onder andere dat hij of zij de PSA en uw reactie op de medicatie continu in de gaten houdt: vanaf het moment dat u binnenkomt in de behandelkamer tot het moment dat u deze weer verlaat.

Wat merkt u van PSA?
Door de procedurele sedatie en/of analgesie:

  • is uw bewustzijn verlaagd tot een niveau waarop u zich slaperig en comfortabel voelt
  • heeft u minder pijn

Anders dan bij algehele anesthesie (narcose) blijft u zelf ademen en slikken, net als wanneer u slaapt. U kunt zo nodig ook gewekt worden.

Hoe kunt u zich voorbereiden op PSA?
U krijgt een vragenlijst met daarin vragen over uw gezondheid. Zo nodig krijgt u ook afspraken voor een voorbereidend onderzoek. Voordat u PSA krijgt, is het belangrijk dat u nuchter bent. 
Lees van te voren de patiëntenfolder ‘Procedurele sedatie en/of analgesie (PSA)’ goed door.

Wat kunt u verwachten na PSA?
Na de ingreep wordt u naar de herstelkamer gebracht waar verpleegkundigen u goed in de gaten houden. Als alles goed gaat, mag u terug naar de verpleegafdeling. Als u niet opgenomen bent, mag u onder begeleiding naar huis. Houdt u er rekening mee dat uw herstel rust vraagt en tijd kost. Dit is normaal. Heeft u nog vragen, neem dan contact op met de sedatie praktijk specialist per telefoon of per e-mail, zie contactgegevens anesthesiologie.

Websites

Geen websites gevonden.

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Procedurele sedatie en/of analgesie (PSA)