Bij een dotterbehandeling wordt een katheter (dun slangetje) via uw lies in de vernauwde slagader geschoven. Aan het uiteinde van de katheter zit een ballonnetje. Op de plaats van de vernauwing wordt het ballonnetje opgeblazen. Hierdoor wordt de ader wijder en kan het bloed weer beter doorstromen.
De interventieradioloog en/of vaatchirurg plaatst zo nodig een stent in de slagader. Dit is een kokertje van gevlochten metaal. De stent zorgt voor versteviging van de ader, zodat deze niet terug kan veren. De stent blijft uw hele leven zitten
Hoe kunt u zich voorbereiden op de dotterbehandeling?
U wordt meestal opgenomen op de dagbehandeling chirurgie van locatie Alkmaar van de Noordwest Ziekenhuisgroep. U mag in principe enige uren na de operatie weer naar huis. Het kan ook zijn dat u een paar dagen opgenomen moet worden op een vaatchirurgische verpleegafdeling. Uw vaatchirurg bespreekt dit dan van tevoren met u. U leest alle informatie over de ingreep in de patiëntenfolder ‘Dotteren van bekken- of beenslagader’. Lees op onze website meer algemene informatie over opname. Bekijk ook de video 'Goed voorbereid op uw operatie’.
Gebruikt u de bloedverdunnende medicijnen Sintrom® of Marcoumar®? Dan stopt u hier in overleg met uw vaatchirurg 2 tot 3 dagen voor de ingreep tijdelijk mee. Gebruikt u Plavix® en Ascal®? Dan mag u hier gewoon mee doorgaan.
Wat kunt u verwachten na de dotterbehandeling?
De eerste dagen na de ingreep kan uw lies kan wat dik en blauw zijn. Verder kunnen er een paar druppels bloed lekken uit de plaats van de prik in uw lies. Dit zijn normale klachten waar u zich geen zorgen over hoeft te maken. U mag de eerste 3 dagen na de behandeling nog niet zelf autorijden en/of fietsen. Wacht een week met sporten en/of zwaar lichamelijk werk. U kunt verder in principe zo’n 3 dagen na de behandeling uw normale activiteiten weer oppakken. U komt na 2 weken op de polikliniek chirurgie voor controle bij de vaatchirurg.
Websites