• NL
 info

Wie als gevolg van ziekte of een ongeluk met een stoma door het leven gaat, moet daar ongetwijfeld aan wennen. Of u nu tijdelijk een stoma draagt of blijvend: het is emotioneel ingrijpend. Ook zult u stuiten op praktische gevolgen, zoals de verzorging van de stoma en de invloed op privéleven en werk. Het is misschien een geruststellende gedachte dat de stomaverpleegkundigen u graag ondersteunen bij het omgaan met de stoma. Zij begeleiden u voor de operatie, na de operatie en in de thuissituatie.

Wat is een stoma?
Een stoma is een kunstmatige uitgang op het lichaam waardoor urine of ontlasting het lichaam kan verlaten. Zo’n uitgang is nodig als het lichaam zich niet op de normale manier van urine of ontlasting kan ontdoen. Bijvoorbeeld als door een ziekte uw blaas of een deel van uw darm is weggehaald. Een stoma kan ook nodig zijn bij kanker of ontstekingen.

Meer informatie over de 3 meest voorkomende stoma’s en ook instructievideo’s over het wisselen van de stoma, vindt u op de volgende pagina’s:

Voorbereiding voor de operatie
Voor de operatie neemt de stomaverpleegkundige contact met u op om een afspraak te maken. U krijgt uitleg over: 

  • wat een stoma is
  • hoe en waar de stoma wordt geplaatst
  • wat dit voor u betekent
  • hoe u om gaat met een stoma

In de folders die u daarna meekrijgt, kunt u alles nog eens rustig nalezen.

Uw aanspreekpunt
Het kost tijd om te leren leven met een stoma. De gespecialiseerde verpleegkundigen van de stomapolikliniek ondersteunen u hierbij. Zij zijn uw vaste aanspreekpunt, zowel vóór de operatie (waarbij u een stoma krijgt) als daarna. In geval van een blijvende stoma, zien zij u eens per jaar op hun spreekuur. Doen zich tussentijds problemen voor of heeft u vragen, dan kunt u natuurlijk altijd een beroep op hen doen. Bel naar de stomaverpleegkundigen in Alkmaar of Den Helder

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Stoma - behandeling en begeleiding