Diabetes heet voluit diabetes mellitus en wordt ook wel suikerziekte genoemd. Het is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker (glucose) niet meer in evenwicht kan houden. Om glucose uit het bloed op te nemen hebben lichaamscellen insuline nodig. Insuline is een hormoon dat door de alvleesklier wordt gemaakt. Bij een tekort aan insuline of minder gevoeligheid voor insuline, blijft de glucose in het bloed. Hierdoor wordt het glucosegehalte te hoog.
Soorten diabetes Er zijn meerdere types diabetes met elk hun eigen kenmerken. De meest voorkomende zijn:
Wat merkt u van diabetes mellitus? Als de glucose door een tekort aan insuline niet meer kan worden gebruikt als brandstof, dan blijft de glucose in de bloedbaan zitten. U kunt last krijgen van de volgende klachten:
Als diabetes mellitus niet wordt behandeld, ontstaat er uiteindelijk schade aan allerlei organen, maar in het bijzonder aan hart en vaten, ogen, nieren of zenuwbanen. De problemen komen vooral voor in de kleinere vaten van het lichaam.
Hoe kunt u gevolgen van diabetes mellitus voorkomen? Een gezonde leefwijze is voor mensen met diabetes extra belangrijk. Daarmee helpt u gezondheidsproblemen te verminderen, uit te stellen of te voorkomen. Dit betekent:
Probeer een gezond gewicht te houden door goede voeding en extra lichaamsbeweging. Bij een gezond gewicht is de bloedsuiker meestal beter dan als u te zwaar bent. Vooral extra lichaamsbeweging elke dag kan er voor zorgen dat u minder medicijnen nodig hebt voor diabetes mellitus.
U bent hier: Diabetes mellitus