Het middenrif is een spierplaat die de borstholte scheidt van de buikholte. Hierin zit een smalle opening waar de slokdarm doorheen loopt van borstholte naar buikholte. Als de opening tussen borst- en buikholte wat wijder is dan normaal ontstaat een middenrifbreuk (‘hiatus hernia’ ook wel ‘hernia diafragmatica’ genoemd). Mogelijke oorzaken van een middenrifbreuk zijn:
Wat merkt u van een middenrifbreuk? U hoeft geen last te hebben van een middenrifbreuk. Vaak wordt het per toeval ontdekt. Klachten ontstaan pas alsde opening zo groot is dat het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag minder goed sluit. De maaginhoud kan dan omhoog stromen in de slokdarm en zo kunt u last krijgen van brandend maagzuur en zuurbranden in de slokdarm. Denk aan pijnlijk of branderig gevoel bij het borstbeen, irritatie in de keel, hoesten en oprispingen. Als maaginhoud vaak of langdurig omhoog stroomt kan slokdarmontsteking ontstaan (‘reflux-oesofagitis’) en uiteindelijk een Barrett-slokdarm.
Kunt u een middenrifbreuk voorkomen? U kunt een middenrifbreuk niet voorkomen. Wel kunt u zorgen dat de symptomen zo min mogelijk aanwezig zijn door zelf de volgende leefregels in acht te nemen om brandend maagzuur te voorkomen/de klachten te verminderen:
U bent hier: Middenrifbreuk