• NL
 info

Een bevalling met behulp van een verlostang of vacuümcup noemen we een vaginale kunstverlossing. Een kunstverlossing kan nodig zijn als de bevalling te lang duurt en/of de baby het benauwd heeft. Een kunstverlossing gebeurt altijd in het ziekenhuis. 

Een kunstverlossing met verlostang of vacuümcup?

Een verlostang past om het hoofdje van de baby. De gynaecoloog trekt bij een aantal weeën voorzichtig aan het handvat van de tang mee. Bij een kunstverlossing met een vacuümcup, plaatst de gynaecoloog de cup (zuignap) van plastic of metaal tegen de schedel van de baby. Via de slang aan de cup wordt de lucht uit de cup gezogen waardoor de cup zich stevig vastzuigt aan de schedel. Net als bij de verlostang trekt de gynaecoloog tijdens de weeën voorzichtig mee. Zodra het hoofdje geboren is, wordt de tang of cup verwijderd en verloopt de bevalling vervolgens normaal.

Wat kunt u na een kunstverlossing verwachten?
Een kunstverlossing is niet schadelijk voor u of uw baby. De gevolgen voor de baby - een zwelling op het hoofdje of een afdruk van de tang op het hoofdje - verdwijnen vanzelf. Voor eventuele hoofdpijn krijgt uw baby een zetpil paracetamol. De baby wordt bovendien door een kinderarts onderzocht. U blijft daardoor na de bevalling wat langer dan normaal - zo’n 1 á 2 nachten - in het ziekenhuis.

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Bevalling met verlostang of vacuümcup