• NL
 info

Een keizersnede is een operatie waarbij het kind via de geopende buikwand ter wereld komt. De gynaecoloog adviseert een keizersnede alleen als een bevalling via de vagina niet mogelijk is of te grote risico’s met zich meebrengt voor moeder en/of kind. U wordt opgenomen op de afdeling verloskunde. U verblijft in principe 3 tot 4 dagen in het ziekenhuis

Wanneer krijgt u een keizersnede?
Uw gynaecoloog plant een keizersnede als vooraf bekend is dat een vaginale bevalling niet mogelijk is, bijvoorbeeld als het kind verkeerd ligt. Het kan ook zijn dat tijdens de bevalling wordt besloten om een keizersnede te adviseren, bijvoorbeeld wanneer de ontsluiting niet vordert of de conditie van het kind achteruit gaat. De keizersnede wordt zo mogelijk uitgevoerd onder spinale verdoving (ruggenprik) zodat u wel bewust bij de geboorte van uw baby aanwezig bent.

Moeder- en kindvriendelijke keizersnede
Komt u voor een geplande keizersnede? Dan bieden wij u de mogelijkheid om tijdens de geboorte mee te kijken en uw baby meteen na de geboorte bloot op uw borst te leggen. Net als bij een gewone bevalling. We noemen dit de moeder- en kindvriendelijke keizersnede.

Voordelen
Uit onderzoek blijkt dat huid-op-huidcontact direct na de geboorte veel voordelen heeft. Zo blijven baby’s beter op temperatuur, huilen minder en borstvoeding geven gaat gemakkelijker. Vandaar deze naam.

Huid-op-huid contact
Op de operatiekamer wordt uw baby direct na de geboorte op uw borst gelegd. Zo kan u uw baby meteen vasthouden, zien, ruiken, voelen en contact maken. Het kennismaken - de binding - kan beginnen. Uw partner of andere naaste is er nauw bij betrokken. Die zit op een stoel naast uw hoofdeinde en kan de baby ook zien en aanraken. Om ervoor te zorgen dat uw baby goed op temperatuur blijft, gebruiken we de zogenaamde Bear Hugger. Dit is een soort deken waar warme lucht door wordt geblazen en die de baby lekker warm houdt.

Meekijken
Met de moeder-kindvriendelijke keizersnede heeft u ook de keuze om uw baby geboren zien worden. Hiervoor wordt op de overgang tussen uw buik en borsten een steriele doek opgehangen. In dit doek zit een venster, dat gesloten blijft totdat de baby geboren wordt. Van de operatie zelf is niets te zien.

Uw voorbereiding: onze fotoverhalen

  • Keizersnede
    In het geval van een geplande keizersnede kunt u zich goed voorbereiden. Zo krijgt u uitgebreide voorlichting over de operatie, op de polikliniek en op de verpleegafdeling verloskunde. Ook kunt u ons fotoverhaal ‘keizersnede’ bekijken, waarin we u graag uitleggen wat u en uw partner voor, tijdens en na de keizersnede kunnen verwachten.
     
  • Bevallen
    Komt u voor een bevalling naar ons ziekenhuis? Dan wijzen wij u ook graag op ons fotoverhaal ‘bevallen in Noordwest Ziekenhuisgroep’.


De moeder-kindvriendelijke keizersnede past binnen het zorgconcept van Noordwest Ziekenhuisgroep: streven naar een optimale binding tussen moeder en kind.

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Keizersnede