De verpleegkundige adviesraad (VAR) is een adviesorgaan dat door de raad van bestuur is ingesteld. De VAR geeft gevraagd en ongevraagd advies over zorginhoudelijke, onderzoeksmatige en onderwijskundige zaken voor zover zij betrekking hebben op verpleegkundige aspecten.
De VAR treedt op namens alle BIG-geregistreerde verpleegkundigen en leerlingverpleegkundigen die een arbeidsovereenkomst hebben met Noordwest Ziekenhuisgroep. Dit noemen wij de verpleegkundige staf van het ziekenhuis.
De VAR bestaat uit verpleegkundigen en teamleiders. Deze VAR-leden kiezen uit hun midden een voorzitter en een vice-voorzitter. Bij de samenstelling van de VAR wordt gestreefd naar een zo breed mogelijke spreiding van vertegenwoordigers over het ziekenhuis. Daarnaast heeft de VAR twee adviseurs, zonder stemrecht. Dit is een adviseur zorgontwikkeling en een adviseur opleidingen. Door de raad van bestuur is een ambtelijk secretaris toegewezen.
Doelstelling
Het doel van de VAR is enerzijds bevordering van de kwaliteit van de zorgverlening, de professionele verantwoordelijkheid en de ontwikkeling van het verpleegkundig beroep en anderzijds een bijdrage leveren aan beleidsvoorbereiding, -vaststelling en -evaluatie binnen Noordwest Ziekenhuisgroep.
Aandachtsgebieden
De VAR richt zich op:
- organisatieontwikkeling en wettelijke kaders en ontwikkelingen op lange termijn
- protocollen en kwaliteitsbeleid
- opleiding, professionalisering en verpleegkundige functies
Activiteiten
Naast gevraagde en ongevraagde adviezen is de VAR actief op de volgende punten:
- symposium (jaarlijks)
- VAR-lunch, presentatie over verpleegkundige onderwerpen tijdens de lunch (maandelijks)
- deelname aan project- en stuurgroepen
- tweewekelijks een bestuursvergadering
- VAR-bulletin (4 à 5 maal per jaar)
Contact met achterban
Op verschillende manieren wordt contact onderhouden door de VAR met de groep die zij vertegenwoordigt, de verpleegkundige beroepsgroep. Aan het hoofdenoverleg en het overleg van de stafverpleegkundigen nemen verschillende leden van de VAR deel. Op die manier is er wederzijdse (informatieve) terugkoppeling. Verder zijn alle VAR-leden werkzaam op een afdeling en hebben op die manier contact met de achterban.
Met het VAR-bulletin worden verpleegkundigen geïnformeerd over de adviezen en verdere activiteiten van de VAR. Op andere contactmomenten, zoals tijdens de VAR-lunches en het symposium, wordt vakinhoudelijke informatie aangeboden. Daarnaast kunnen verpleegkundigen altijd zelf contact opnemen met VAR-leden of -secretariaat met vragen, opmerkingen, suggesties etc.
Overlegsituaties
De VAR heeft structureel overleg met raad van bestuur, zorggroepmanagers, medische staf, ondernemingsraad en patiëntenadviesraad. Binnen deze overleggen worden met name de adviezen van de VAR besproken en daarnaast wordt veel informatie uitgewisseld en worden meningen bediscussieerd.
Buiten onze organisatie heeft de VAR geregeld contact andere VAR’s, de LCVAR, LCVV, OVerAl en andere organisaties op verpleegkundig gebied.