Bij een CT scan (Computer Tomografie) scant een dunne röntgenstraal in een cirkelvorm het lichaamsdeel dat moet worden onderzocht. De röntgenstraal gaat door uw lichaam heen en wordt vervolgens weer opgevangen. Een computer verwerkt deze straal tot een beeld (foto). Er wordt schijfje voor schijfje een driedimensionaal beeld van het onderzochte lichaamsdeel opgebouwd. Door het driedimensionale beeld kan de radioloog in verschillende richtingen naar de organen kijken waardoor dit onderzoek meer informatie geeft dan een gewone röntgenfoto. Een CT scan wordt vaak gebruikt voor onderzoek van de hersenen, longen, het hart, de botten en organen in de buik.
Hoe verloopt een CT scan?
Voor sommige onderzoeken (bijvoorbeeld van de buik) krijgt u instructies voor de voorbereiding. Voor een aantal onderzoeken krijgt u contrastvloeistof ingespoten. U krijgt dan een folder met uitleg over contrastvloeistof mee en een vragenlijst die u moet beantwoorden en ondertekenen. Tijdens het onderzoek bedient de laborant het toestel vanuit een aangrenzende ruimte en praat met u via een intercom. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil ligt en de instructies opvolgt. Afhankelijk van het onderzochte lichaamsdeel duurt een CT scan een paar minuten tot een half uur.
Hoe bereidt u zich voor op een CT scan?
Voor sommige onderzoeken is voorbereiding nodig. U vindt de instructies voor deze voorbereiding in de patiëntenfolders op deze pagina. Trek gemakkelijk zittende kleding aan waar geen metaal in is verwerkt (dus geen rits, riem, bh-sluiting en dergelijke). Laat sieraden thuis.
Uitslag van de CT scan
U krijgt de uitslag van de arts die u heeft verwezen. Het verslag van de CT scan wordt binnen 3 werkdagen naar de aanvragend arts verstuurd.
Bent u zwanger?
Bent u zwanger of denkt u dat u zwanger bent? Neem dan direct contact op met uw arts of radioloog. Of geef het meteen door aan de laborant of assistent die u oproept uit de wachtkamer. Het kan zijn dat het onderzoek uitgesteld moet worden.
Informatie voor kinderen
Krijgt uw kind een CT scan van de voorhoofdholtes? Bekijk en lees samen met uw kind dan ook het fotoverhaal over dit onderzoek:
Websites