Weke delen tumoren behandeling

De behandeling die u krijgt bij een weke delen tumor, hangt af van de soort tumor en of deze goedaardig of kwaadaardig is. 

Meer over behandeling weke delen tumoren

Bij een goedaardige tumor is meestal geen behandeling nodig, omdat deze tumor niet kan doorgroeien in andere weefsels. Als u last heeft van een goedaardige tumor, kan deze (bijna altijd) verwijderd worden. Welke en of een operatie nodig is, hangt dan af van de tumorsoort en de plaats van de tumor. De chirurg zal dit met u bespreken.

Een kwaadaardige weke delen tumor kan op verschillende manier behandeld worden: 

  • verwijderen tumor tijdens een operatie
  • bestraling (radiotherapie)
  • chemotherapie, soms in combinatie met immunotherapie 

Bij een agressieve tumor is het nodig om voor de operatie de tumor te bestralen. U krijgt van de radiotherapeut uitgebreide informatie. Een enkele keer is chemotherapie voor of na de operatie van belang. De behandeling is persoonlijk en is afhankelijk van uw leeftijd, de soort en grootte van de tumor, de locatie van de tumor, de mogelijke aanwezigheid van uitzaaiingen en uw algemene gezondheid. 

Voor de behandeling van kwaadaardige sarcomen is in Noordwest Oncologisch centrum een specialistisch team aanwezig van behandelaars met zeer veel ervaring. Dit team van specialisten overlegt elke week in het zogenoemde multidisciplinair overleg. In dit multidisciplinair overleg (MDO) zijn aanwezig de chirurg, radioloog, radiotherapeut, patholoog en specialist(en) uit het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Gezamenlijk wordt door het team een behandelplan opgesteld. Er is een structurele samenwerking met het Nederlands Kanker Instituut Antonie van Leeuwenhoek (NKI/AvL). Zo nodig wordt ook met andere centra overlegd.

Websites met meer informatie

Aandoeningen