Reukstoornisbehandeling

De KNO-arts maakt bij de behandeling van reukstoornissen onderscheid in conductieve (verstopping) en perceptieve (beschadiging van het reukepitheel, zenuwbaan of hersenen) reukstoornissen. 

Meer over reukstoornisbehandeling

Conductieve reukstoornis wordt veroorzaakt door verstopping van de neus door bijvoorbeeld neuspoliepen of ontsteking in de neusbijholten (chronische sinusitis). De reuk verbetert vaak na behandeling van de verstopping door medicijnen of een operatie. Helaas is dit effect niet voor altijd. Bij een deel van patiënten met chronische sinusitis en neuspoliepen treedt na een verbetering van de reuk binnen 1 jaar na behandeling weer een terugval van het reukvermogen op. 

Voor perceptieve reukstoornissen (beschadiging van het reukepitheel, zenuwbaan of hersenen) bestaat tot nu toe geen effectieve behandeling. 
 
Bij reukverlies na een bovenste luchtweginfectie, de zogenaamde postvirale anosmie, herstelt u vaak wel spontaan. Meestal merkt u tussen de 3 en 6 maanden eerst een vreemde reuksensatie op. De maanden daarna herstelt u verder, maar helaas krijgt u bijna nooit uw normale reukvermogen terug. 
 
Bij reukverlies na een schedeltrauma is het reukverlies over het algemeen voor altijd en is er ook geen behandeling mogelijk. 
 
Als er geen mogelijkheden voor behandeling bestaan, is het belangrijk dat u het reukverlies als handicap accepteert en hier zo goed mogelijk mee om gaat. 

Websites met meer informatie

Verwante afdelingen

Aandoeningen