Poliep verwijderen

Een poliep is een klein of groter gezwel - al dan niet op een steeltje - in het spijsverteringskanaal. De meeste poliepen zijn goedaardig. Het verwijderen van een goedaardige poliep (poliepectomie) gebeurt tijdens een maag- en/of darmonderzoek met een endoscoop.   

Meer over het verwijderen van een poliep

Met een endoscoop, dit is een dunne flexibele slang met een camera die voorzichtig via de mond of anus naar binnen wordt geschoven, wordt de poliep verwijderd. Soms is het nodig om eerst met een speciale injectienaald via de endoscoop vloeistoffen en/of medicijnen onder de poliep te spuiten. Het doel hiervan is om de kans op een gaatje in de darmwand (perforatie) of bloeding, zo klein mogelijk te maken. Hierna wordt de poliep met een lis (klein metalen lusje) verwijderd. 

Als de maag-, darm- en leverarts (MDL-arts) tijdens het maag- en of darmonderzoek poliepen tegenkomt, zal hij deze tijdens het onderzoek verwijderen Hier kunt u zich niet speciaal op voorbereiden. 
Poliepen kunnen meestal direct verwijderd worden, maar er zijn uitzonderingen. Als het gaat om grote poliepen, poliepen op een lastige plek of als u bloedverdunners gebruikt, dan lukt dit niet tijdens het onderzoek en is een vervolgbehandeling nodig.

Het is belangrijk dat u alert bent op een eventuele bloeding, buikpijn of koorts. U verliest dan (meestal helderrood) bloed via de anus. U heeft van de verpleegkundige uitleg gekregen over wat u in dat geval moet doen. Krijgt u hevige buikpijn, soms met koorts na de coloscopie met poliepverwijdering, dan verzoeken wij u in deze gevallen contact op te nemen met de afdeling MDL.

Websites met meer informatie

Verwante afdelingen