Platvoet behandeling

De behandeling van platvoeten is erop gericht dat u uw voet(en) weer normaal en met zo min mogelijk pijn kunt gebruiken en belasten. De behandeling hangt af van het soort platvoet: 

  • soepele platvoet
  • vlucht-platvoet
  • stugge platvoet 

Meer over de behandeling

Als u geen klachten heeft, is behandeling niet nodig. Heeft u wel klachten? Dan kunt u baat hebben bij steunzolen of aangepaste orthopedische schoenen.  

Alle kinderen worden geboren met soepele platvoeten. Dit gaat na verloop van tijd vanzelf over. Als kinderen ongeveer 12 jaar oud zijn, heeft de voetboog zich meestal normaal ontwikkeld. Als uw kind geen klachten heeft, is behandeling dan ook niet nodig. Uw kind hoeft dan ook geen steunzolen te dragen. Heeft uw kind wel (veel) klachten? Een corrigerende steunzool kan helpen, zo niet dan kunt u in overleg met de orthopedisch chirurg een operatie overwegen. Uw kind krijgt dan tijdelijk een kegeltje in de voet geplaatst. 

Een vlucht-platvoet ontstaat door een te korte achillespees. U kunt in overleg met de orthopedisch chirurg nadenken over een operatie waarbij de orthopedisch chirurg de achillespees langer maakt. 

  

Een stugge platvoet is vaak aangeboren. Dit soort platvoet ontstaat doordat de voetbotjes met elkaar vergroeid zijn. De stand van de voet kan met een operatie worden hersteld. De kans is groot dat u na de operatie zonder pijn weer op gewone schoenen kunt lopen. 

Websites met meer informatie

Aandoeningen