Een instabiele enkel ontstaat vaak na ernstig letsel aan de enkelbanden. Of door het verzwikken van de enkel. U wordt meestal eerst behandeld met tape en eventueel gips. Blijft de enkel instabiel? Dan heeft u misschien baat bij fysiotherapie, een brace of zo nodig een operatie.
Instabiele enkel behandeling
Meer over de behandeling
Afhankelijk van de ernst van uw klachten kunt u baat hebben bij fysiotherapie. U doet oefeningen om de spieren rond de enkel te versterken. Door uw spieren rond de enkel te trainen, wordt uw enkel weer stabiel(er). Mogelijk wordt uw enkel na de oefeningen stabieler.
De brace is nodig om te zorgen dat uw enkelbanden de gelegenheid krijgen om te herstellen. De brace zorgt namelijk voor steun van uw enkelgewricht. Hierdoor voorkomt u dat het enkelgewricht gaat zwikken. De brace is afneembaar. U draagt hem overdag. In bed mag u hem af doen. U draagt deze brace gedurende 4 tot 6 weken. Na 4 weken mag u met stevige wandel- of sportschoenen proberen zonder brace te lopen.
Heeft u geen baat bij fysiotherapie en/of een enkelbrace? En heeft u in het dagelijks leven last van uw instabiele enkel? Dan kunt u in overleg met uw orthopedisch chirurg kiezen voor een zogenoemde enkelplastiek. Bij deze ingreep wordt de instabiele enkelband strakker gezet.
Hoe bereidt u zich voor op een operatie van een instabiele enkel?
De orthopedisch chirurg legt goed uit hoe u zich op de behandeling en de periode van herstel kunt voorbereiden. Heeft u overgewicht? Dan kunt u voor ondersteuning van uw behandeling en herstel baat hebben om af te vallen.
Wat kunt u na de operatie verwachten?
Na een operatie krijgt u 3 tot 6 weken gips afhankelijk van de operatie. Dit is nodig voor goede genezing van de enkelband. Daarna wordt de enkelband eventueel nog 5 weken beschermd met tape. Mogelijk is in deze periode ook fysiotherapie nodig. Volledig herstel duurt ongeveer 3 maanden. Zo’n 80% van de mensen die geopereerd zijn, is tevreden over het resultaat.