Embolisatie

Embolisatie is een behandeling waarbij een radioloog afwijkende bloedvaten die een bloeding (kunnen) veroorzaken, dichtmaakt met speciale veertjes (coils) of bolletjes (partikels). 

  

Met een embolisatie kunnen afwijkingen in de bloedvaten opgespoord worden, zoals:   

  • een vernauwing van een slagader 
  • een verwijding van een slagader (aneurysma) 
  • abnormale verbindingen tussen bloedvaten  

Meer over embolisatie

Bij een embolisatie brengt de radioloog een dun slangetje (katheter) via een (slag)ader in uw lies naar de aangedane bloedvaten. Om de bloedvaten en/of afwijkingen goed zichtbaar te maken wordt via dit slangetje contrastvloeistof ingespoten. De radioloog maakt vervolgens röntgenopnames van de bloedvaten en maakt afwijkingen dicht met speciale veertjes (coils) of bolletjes (partikels). 

  

Voor goed herstel van de aanprikplek in de lies is het belangrijk dat u na de behandeling één tot enkele dagen rustig aan doet en niet zwaar tilt. Dit helpt om de bloeding te stoppen. 

Een vals aneurysma is een zwakke plek in een bloedvat, die ontstaat door schade aan het weefsel. Het ontstaat meestal na eerdere operaties via de lies. Er ‘lekt’ dan bloed tussen de binnenwand en de buitenwand van het bloedvat, waardoor een zwelling in de lies ontstaat. De radioloog onderzoekt de zwelling met het echo-apparaat en bepaalt of het aneurysma geschikt is om te behandelen. Als dat goed mogelijk lijkt, wordt een dunne naald in het valse aneurysma gebracht en wordt langzaam thrombine in gespoten. Dit medicijn zorgt dat het bloed in het vals aneurysma stolt, waardoor ook de lekkage uit het bloedvat zal stoppen. De behandeling duurt ongeveer 15 minuten. De behandeling wordt een dag later nog met echo gecontroleerd. Na verloop van tijd zal de zwelling minder worden. Dit kan enkele weken duren. 

  

Voor goed herstel van de aanprikplek in de lies is het belangrijk dat u na de behandeling één tot enkele dagen rustig aan doet en niet zwaar tilt. Dit helpt om de bloeding te stoppen. 

U mag op de dag van de behandeling licht ontbijten met een kopje thee en een beschuitje of een beetje yoghurt. Houdt u er verder rekening mee dat u voor het onderzoek langere tijd op uw rug moet liggen. In geval van spoed vervallen alle voorbereidingen. 

Bent u zwanger of denkt u dat u zwanger bent? Neem dan direct contact op met uw arts of radioloog. Of geef het meteen door aan de laborant of assistent die u oproept uit de wachtkamer. Dan gaat het onderzoek niet door. 

Verwante afdelingen