Hartafwijkingen bij kinderen

Hartafwijkingen bij kinderen zijn de meest voorkomende aangeboren afwijkingen. De meest voorkomende hartafwijkingen bij kinderen zijn: 

  • vernauwde hartklep(pen) of defecten in het tussenschot tussen de boezems en/of kamers
  • hartritmestoornissen
  • aandoeningen aan de hartspier (cardiomyopathie) 

Meer over hartafwijkingen bij kinderen

Vaak worden kinderen doorverwezen als bij het consultatiebureau of bij de jeugd (of school-) arts een hartruisje (souffle) is gehoord. Meestal is er bij een hartruisje zonder lichamelijke klachten geen sprake van een hartaandoening, maar aanvullend onderzoek kan nodig zijn. Bij ernstige hartafwijkingen en hartritmestoornissen kan uw kind kortademig zijn, blauw zien, last hebben van hartkloppingen of flauwvallen.

Op de kinderpolikliniek vindt elke week een kindercardiologisch spreekuur plaats. Op dit spreekuur onderzoekt en behandelt een kinderarts, gespecialiseerd in kindercardiologie, kinderen met hartafwijkingen. Een ECG en hartecho kunnen op dit spreekuur direct worden gemaakt.

Kinderen die in een ander ziekenhuis een hartoperatie of hartkatheterisatie hebben gehad, kunnen bij Noordwest Ziekenhuisgroep terecht voor controle en nazorg. Voor deze kinderen vindt elke maand een spreekuur plaats. Naast de kinderarts van Noordwest Ziekenhuisgroep is hierbij ook een kindercardioloog van het Emma Kinderziekenhuis Amsterdam UMC aanwezig.

De kinderartsen van Noordwest Ziekenhuisgroep werken nauw samen met de kindercardiologen van het Emma Kinderziekenhuis Amsterdam UMC. De afdelingen kindercardiologie van het EKZ Amsterdam UMC vormen samen met het LUMC (Leiden) het samenwerkingsverband CAHAL (Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam en Leiden).

Kinderen met een hartaandoening zijn chronisch ziek. Dat valt soms niet mee voor uw kind, en ook niet voor u en uw gezin. Op het cardiologisch spreekuur is daarom ook aandacht voor psychosociale problemen. U krijgt de mogelijkheid (het is geen verplichting) om gebruik te maken van de hulp van ons psychosociaal team (PST). Dit team bestaat uit een maatschappelijk werker, een orthopedagoog en een (kinder)psycholoog.

Websites met meer informatie

Verwante afdelingen