Diabetes heet voluit diabetes mellitus. We noemen het ook wel ‘suikerziekte’. Het is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker (glucose) niet meer in evenwicht kan houden. Het gevolg is dat er te veel glucose in het bloed blijft. Als dit lange tijd duurt en niet goed behandeld wordt, kan het verhoogde suikergehalte in het bloed alle kleine bloedvaatjes in het lichaam aantasten. Dat kan gevolgen hebben voor het hart- en vaatstelsel, ogen, nieren, zenuwstelsel en voeten.
Diabetes mellitus
Meer over diabetes mellitus
Om glucose uit het bloed op te nemen hebben lichaamscellen insuline nodig. Insuline is een hormoon dat door de alvleesklier wordt gemaakt. Bij een tekort aan insuline of minder gevoeligheid voor insuline, blijft glucose in het bloed.
Er zijn meerdere types diabetes met elk hun eigen kenmerken. De meest voorkomende zijn:
- type 1 diabetes
Bij type 1 diabetes maakt de alvleesklier geen tot weinig insuline aan. Dit type kan al op jonge leeftijd ontstaan, maar ook op latere leeftijd (LADA). Het is een aandoening van het afweersysteem van het lichaam. De behandeling bestaat altijd uit het toedienen van insuline.
- type 2 diabetes
Bij type 2 diabetes reageert het lichaam niet meer goed op insuline en/of maakt de alvleesklier te weinig insuline aan. De klachten zijn niet altijd duidelijk en kunnen al langere tijd bestaan. Deze vorm werd voorheen ook wel ‘ouderdomssuiker’ genoemd. Deze term is niet juist, type 2 diabetes komt namelijk ook op jonge leeftijd voor. Er is een verband met overgewicht en leefstijl.
- diabetes veroorzaakt door een behandeling of aandoening
Diabetes kan ook ontstaan als gevolg van een behandeling. Bijvoorbeeld bij prednison of na een operatie aan de alvleesklier. De behandeling is hetzelfde als bij diabetes type 1 of 2.
- zwangerschapsdiabetes
Tijdens de zwangerschap moet de alvleesklier meer insuline maken om de glucosewaarden in het bloed goed te houden. Risicofactoren voor zwangerschapsdiabetes zijn erfelijkheid en ernstig overgewicht. Deze vorm van diabetes ontstaat meestal na de 20e week van de zwangerschap. Na de bevalling herstelt deze vorm van diabetes bijna altijd vanzelf.
U kunt last krijgen van de volgende klachten:
- vaak plassen
- dorst
- moeheid
- jeuk
- wondjes en infecties van de huid die niet snel genezen
Een gezonde leefwijze is voor mensen met diabetes extra belangrijk. Daarmee helpt u gezondheidsproblemen te verminderen, uit te stellen of te voorkomen. Dit betekent:
- niet roken
- gezond eten
- veel bewegen
- bij overgewicht: afvallen
Probeer een gezond gewicht te houden door goede voeding en extra lichaamsbeweging. Bij een gezond gewicht is de bloedsuiker meestal beter dan als u te zwaar bent. Vooral extra lichaamsbeweging elke dag kan ervoor zorgen dat u minder medicijnen nodig hebt voor diabetes.