Aandacht voor pijn
Veel mensen zien tegen hun operatie op omdat ze bang zijn voor de pijn. Pijn is niet alleen belastend het belemmert bovendien snel herstel. Omdat de professionals in MCA dit ook weten, wordt geprobeerd steeds sneller op postoperatieve pijn bij patiënten te reageren. Daarom is op alle verpleegafdelingen ingevoerd dat drie keer per dag de pijnbeleving van de patiënt wordt gecontroleerd met een zogeheten pijnscore. Aan de hand van de pijnscore bepaalt de verpleegkundige of er meer of minder pijnstilling nodig is. De verpleegafdelingen in MCA werken volgens landelijke richtlijnen. Voor de implementatie van de methode kreeg de projectgroep Pijn begin dit jaar extra waardering tijdens een landelijk congres.

Marije Houmes is lid van de projectgroep Pijn en verpleegkundig specialist anesthesie:”We willen hiermee ondervangen dat de energie voor het herstel in de pijn gaat zitten. Nog niet alle nuchtere Noord-Hollanders zijn ervan overtuigd dat je na een operatie geen pijn hoeft te lijden. De uitspraak ‘liever geen medicijnentroep’ hoor ik nog wel eens. Daarop antwoord ik dan ‘dat pijn grotere troep is dan de pijnstilling. Door pijn blijf je langer liggen, adem je misschien niet goed door, waardoor de longfunctie achteruitgaat enz. Kortom, trager herstel. 

Helaas verwachten sommige mensen ook weer te veel van pijnstilling. Tegenwoordig zijn er ook mensen die zeggen dat je nooit meer pijn hoeft te hebben. Dat klopt niet. Operatiepijn is relatief gemakkelijk aan te pakken, maar niet alle pijn is zo eenvoudig te bestrijden. Gelukkig zorgen we er nu met deze consequente aanpak en nieuwe protocollen wel voor dat wat pijnloos kan ook pijnloos is.”