Een goed functionerend afweersysteem (immuunsysteem) is nodig om ons lichaam te beschermen tegen indringers van buitenaf. Denkt u hierbij aan bacteriën, virussen, parasieten en schimmels. Mensen met een afweerstoornis zijn vaker ziek, infecties verlopen vaak heviger en zijn soms moeilijker te genezen.Ons afweersysteem is zeer complex en bestaan uit verschillende onderdelen zoals de milt, lymfeklieren en witte bloedcellen met de producten die zij maken zoals antistoffen. Als er onderdelen van het immuunsysteem niet goed werken spreken we van een afweerstoornis. Klachten kunnen op kinderleeftijd ontstaan, maar ook op oudere leeftijd kan de ziekte zichtbaar worden. Gelukkig zijn deze ziektebeelden zeldzaam.
Wat merkt u van een afweerstoornis?U kunt bij een afweerstoornis last hebben van:
OnderzoekenOm de diagnose te kunnen stellen zal de internist bloedonderzoek doen om te onderzoeken of er voldoende witte bloedcellen en antistoffen aanwezig zijn. Ook kan de internist vaccinatieproeven uitvoeren om te zien of verschillende onderdelen van het afweersysteem goed werken. Soms is ook genetisch onderzoek nodig. Ook onderzoekt uw arts andere oorzaken van een gestoord afweersysteem zoals HIV, bepaalde bloed- en auto-immuunziekten.
BehandelingDe behandeling van afweerstoornissen kan bestaan uit het preventief geven van antibiotica of het toedienen van immuunglobulines (antistoffen).
Multidisciplinair teamBij de behandeling en diagnose van patiënten met een afweerstoornis werken binnen Noordwest specialisten vanuit verschillende disciplines met elkaar samen, zoals de internist-infectioloog, longarts, KNO-arts, reumatoloog en kinderarts. Verder is er een goede samenwerking met Amsterdam UMC.
U bent hier: Afweerstoornissen (immuundeficiënties)