• NL
 ziektebeeld
 folders
Geen folders gevonden.
 info

Immunotherapie helpt het afweersysteem van het lichaam om kwaadaardige kankercellen te herkennen en aan te vallen. Hierdoor kan het aantal kankercellen verminderen.

Om deze video te bekijken moet u eerst akkoord gaan met inschakelen van alle cookies.

Voorkeuren aanpassen

Wanneer krijgt u immunotherapie?
Als u uitgezaaide niet-kleincellige longkanker heeft, kunt u in 2 fases van de ziekte in aanmerking komen voor immunotherapie, dit is een remmende behandeling. In sommige gevallen kunt u immunotherapie als eerste behandeling krijgen. Dit hangt af van de soort en hoeveelheid kankercellen. U kunt immunotherapie ook als tweede behandeling krijgen, na chemotherapie. Als u chemotherapie heeft gehad, maar daar geen baat meer bij heeft, kunt u immunotherapie krijgen.
Een andere vorm van immunotherapie wordt gegeven als aanvullende behandeling na een genezende behandeling met gelijktijdige chemo- en radiotherapie. Immunotherapie wordt dan ingezet om de kans op terugkeer van kanker te verkleinen.

Hoe krijgt u de immunotherapie toegediend?
De volgende medicijnen in zijn beschikbaar bij uitgezaaide niet-kleincellige longkanker:

  • nivolumab
  • pembrolizumab
  • durvalumab

U krijgt deze medicijnen eens in de 2 of 3 weken via infuus toegediend op de dagbehandeling oncologie

Hoe werkt immunotherapie?
Nivolumab, pembrolizumab en durvalumab zijn remmers van de binding tussen het PDL-1 en PD1 eiwit. PD-1 is een eiwit aan de buitenkant van bepaalde afweercellen. PD-L1 is een eiwit aan de buitenkant van de tumorcel. Immunotherapie blokkeert de binding van deze 2 eiwitten, waardoor de afweercellen actief worden en het afweersysteem kan helpen de kankercellen te bestrijden.

Bijwerkingen
U kunt last hebben van bijwerkingen van immunotherapie. De volgende bijwerkingen komen veel voor:

  • diarree en misselijkheid
  • huidreacties
  • vermoeidheid
  • benauwdheid en kortademigheid


Effect van de behandeling
Het is nog niet goed van tevoren te voorspellen of een patiënt baat heeft bij immunotherapie. Op dit moment wordt hier veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.
Sommige mensen hebben veel last van bijwerkingen, anderen merken er minder van. De ernst van de bijwerkingen zegt meestal niets over het resultaat van de behandeling. Als er veel bijwerkingen zijn, betekent dat niet automatisch dat de behandeling goed werkt. Omgekeerd geldt hetzelfde: als er weinig bijwerkingen zijn, dan wil dat niet zeggen dat de immuuntherapie niet goed werkt. Tijdens de behandeling wordt het effect gemeten aan de hand van CT-scans.

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Immunotherapie bij niet-kleincellige longkanker