• NL
 info

Als u hemodialysebehandeling nodig heeft, legt de vaatchirurg een shunt aan. Een shunt is een verbinding tussen uw slagader en ader in uw arm. Dit gebeurt meestal ter hoogte van de pols of de elleboog. De shunt zorgt voor een goede toegang tot de bloedbaan.

Bij deze behandeling werken de internist-nefroloog en de vaatchirurg intensief samen. Hierdoor kunnen zij kwaliteit van de behandeling goed waarborgen.

Hoe kunt u zich voorbereiden op een shunt?
Het aanleggen van een shunt gebeurt onder plaatselijke of algehele verdoving (narcose). Bij een plaatselijke verdoving wordt het gevoel in de gehele arm uitgeschakeld. Meer informatie over de voorbereiding op de narcose leest u bij opname. Bekijk ook de film ‘Goed voorbereid op uw operatie’. U krijgt ook een patiëntenfolder mee, die u van te voren thuis kunt doorlezen.

Wat kunt u na de behandeling verwachten?
Na het aanleggen van de shunt, zwelt de ader van de onder- of bovenarm op door de toegenomen bloedstroom uit de slagader. Dit proces van rijpen duurt ongeveer 2 tot 6 weken. Na het rijpingsproces kan de verpleegkundige tijdens de hemodialysebehandeling de gezwollen ader gemakkelijk aanprikken. De toegenomen bloedstroom zorgt ook voor een adequate bloedzuivering via de machine. Als geen shunt gemaakt kan worden van de eigen bloedvaten, dan implanteert de vaatchirurg een kunststof bloedvat in de onderarm.

Websites

Geen websites gevonden.

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Shunt bij hemodialyse