• NL
 info

Of een vrouw na bevruchting van de eicel in de eileider zwanger wordt of niet, is mede afhankelijk van de verplaatsing van de bevruchte eicel naar de baarmoeder. De bevruchte eicel verplaatst zich doordat de eileider samentrekt en kleine trilharen in de eileider bewegen. Als de eileider beschadigd of verkleefd is, kan dit transport van de eicel moeilijk of niet plaatsvinden. Met een zogenoemde vruchtbaarheidsbevorderende operatie wordt de opvang en/of het vervoer van de eicel naar en in de eileider zo goed mogelijk hersteld. Met name het verwijderen van een afgesloten gezwollen eileider kan zeer zinvol zijn voor de start van een IVF-behandeling. Het opheffen van verklevingen of het openmaken van een afgesloten eileider leidt in beperkte gevallen tot een grotere kans op een spontane zwangerschap. Deze ingreep wordt dan ook zelden uitgevoerd.

Kwaliteit van zorg 
De zorg rond vruchtbaarheidsproblemen is in ons ziekenhuis goed geregeld. Dat blijkt uit de Monitor Fertiliteitszorg van Freya, de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Daarom ontvingen wij de zogenoemde Pluim voor vruchtbaarheidszorg. Meer informatie over de Monitor Fertiliteitszorg.

Hoe bereidt u zich voor op een vruchtbaarheidsbevorderende operatie?

De ingreep gebeurt altijd onder algehele anesthesie (narcose). U moet daarom nuchter zijn voor de ingreep. Als de ingreep via een laparoscoop gebeurt, dan gaat u dezelfde dag nog naar huis. Vaker voeren we een kleine (bikini)snede uit (laparotomie). Dan is een opname van ongeveer 3 dagen noodzakelijk. Lees meer over uw opname en bekijk de voorlichtingsfilm ‘Goed voorbereid op uw operatie’.

Wat kunt u na de ingreep verwachten?
Het resultaat van de behandeling is sterk afhankelijk van uw leeftijd, de aandoening en de ingreep. Het is hoe dan ook niet zeker dat u na de behandeling zwanger wordt.

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Vruchtbaarheidsbevorderende operatie