Bij de EMR-behandeling wordt een grotere poliep uit de darm verwijderd met behulp van een endoscoop. Een endoscoop is een dunne flexibele slang met een camera die voorzichtig via de anus naar binnen wordt geschoven. U krijgt voor deze behandeling sedatie (slaapmedicatie).
EMR staat voor Endoscopische Mucosale Resectie. Het is een techniek die wordt toegepast als er in de dikke darm een grotere poliep is ontdekt. Met een speciale injectienaald wordt dan via de endoscoop vloeistof en/of medicijnen onder de poliep gespoten. Het doel hiervan is om de kans op een gaatje in de darmwand (perforatie) of bloeding, zo klein mogelijk te maken. Vervolgens wordt de grote poliep meestal in delen met een lis (metalen lusje) verwijderd.
Het verwijderde weefsel (de poliep) gaat naar onze patholoog die onder de microscoop de cellen bestudeert. De patholoog kan zo bepalen om wat voor soort afwijking het gaat (goedaardig of kwaadaardig) en of de afwijking helemaal is verwijderd.
Hoe bereidt u zich voor op een EMR?
U krijgt van tevoren uitleg van een endoscopieverpleegkundige over uw voorbereiding op de behandeling. U krijgt een folder mee waarin u alles nog een keer rustig kunt nalezen.
Wat kunt u verwachten na een EMR?
Soms gaat u dezelfde dag naar huis. Soms is opname van 1 nacht noodzakelijk. Dit hangt af van de grootte van de behandeling en of het goed met u gaat. Uw behandelend arts neemt deze beslissing. U kunt thuis nog wat last hebben van buikpijn, koorts of bloedverlies. U heeft van de verpleegkundige uitleg gekregen over wat u in dat geval moet doen.
Neem contact met ons op als u last krijgt van:
- hevige buikpijn
- koorts (38,5 graden of hoger)
- flink bloedverlies
Websites