• NL
 info

Bij een cystectomie verwijdert de uroloog de blaas. Tijdens de operatie wordt meteen een vervanging voor de blaas aangelegd. Dit kan op 2 manieren:

  • er wordt een stoma aangelegd ('volgens Bricker'). Dit is een opening in de buikwand, waar voortaan de urine uit komt. Het stoma wordt gevormd door een stukje van de dunne darm waarin de urineleiders uitmonden. Voortaan zal de urine via het stoma geloosd worden. De urine wordt opgevangen in een stomazakje dat op de buik geplakt is
  • er wordt een vervangende blaas gemaakt, bijvoorbeeld van een stuk dunne darm. Dit noemen we een 'neoblaas'

Het is niet altijd mogelijk om uit deze opties te kiezen. Uw uroloog en een gespecialiseerde stomaverpleegkundige overleggen en bespreken dit van tevoren zorgvuldig met u. Vaak is blaaskanker de aanleiding voor deze ingrijpende operatie. Behalve de blaas worden bij vrouwen zo nodig ook de baarmoeder, de eierstokken en de voorwand van de vagina weggenomen. Bij mannen worden zo nodig ook de prostaat en de zaadblazen verwijderd. Ook dit gebeurt tijdens dezelfde operatie.

Hoe bereidt u zich voor op een cystectomie?
In overleg met uw uroloog stopt u voor de ingreep tijdelijk met bloedverdunnende medicijnen (als u die gebruikt). Omdat u algehele anesthesie (narcose) krijgt, moet u voor de ingreep nuchter zijn.
Lees meer over uw opname en bekijk de voorlichtingsfilm ‘Goed voorbereid op uw operatie

Wat kunt u verwachten na een cystectomie?
Voor goed herstel is het belangrijk dat u de eerste 6 tot 8 weken rustig aan doet. Voor het leren omgaan met uw urinestoma wordt u intensief begeleid door de stomaverpleegkundige.

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Cystectomie (verwijderen van de blaas)