Als na onderzoek duidelijk is welke huidaandoening u heeft, bespreekt uw dermatoloog de behandelmogelijkheden met u. Kleine behandelingen kunnen (onder plaatselijke verdoving) meteen worden gedaan. Als er een uitgebreidere behandeling nodig is, krijgt u hier eerst uitleg over van de dermatoloog en/of doktersassistente. We maken vervolgens een aparte afspraak voor de (start van de) behandeling op de polikliniek dermatologie/flebologie. Denkt u bijvoorbeeld aan:
- wegbranden (coaguleren)
- bevriezen met vloeibare stikstof (N2) (cryotherapie)
- excisie (wegsnijden met hechtingen)
- shave excisie (schaafmethode)
- behandeling met crème, zalf en/of medicijnen
- laserbehandeling
- lichttherapie (photodynamische therapie)
Hoe bereidt u zich voor op de behandeling van een huidaandoening?
U krijgt een bevestigingsbrief van uw afspraak met daarin instructies voor de voorbereiding. Leest u deze instructies goed door. U mag voor de behandeling gewoon eten en drinken. Voor een excisie (wegsnijden) hoeft u weinig voorzorgsmaatregelen te treffen. Het belangrijkste is dat u de dermatoloog vertelt welke medicijnen u gebruikt. Het gaat met name over de bloedverdunners zoals sintrom, acenocoumarol of aspirine.
Wat kunt u verwachten na behandeling van uw huidaandoening?
- Na het bevriezen ontstaat er een blaar op uw huid. Deze verdwijnt vanzelf.
- Na een excisie (wegsnijden) hecht de dermatoloog de wond. Uw huisarts of dermatoloog verwijdert de wondhechtingen na een aantal dagen.
- De zwaluwstaartjes mogen niet nat worden om infectie te voorkomen.
Eventuele drukverbanden blijven een aantal dagen zitten. De dermatoloog bespreekt met u hoelang deze blijven zitten. Heeft u pijnklachten? Dan kunt u paracetamol gebruiken. Als er echter na 3 dagen zonder gebruik van paracetamol een kloppende pijn, roodheid, zwelling of koorts optreedt moet u contact opnemen met de polikliniek dermatologie.
- Het is verstandig gedurende de periode dat u nog wondhechtingen heeft, niet te sporten of u zwaar lichamelijk in te spannen. Overlegt u met uw arts welke inspanning u wel of niet mag doen en hoe lang.
Websites