Hoewel de kans op een complicatie klein is, kan na het plaatsen van een kunstgewricht (prothese) in enkele gevallen een prothese-infectie ontstaan. Dit is een vervelend probleem. Het onderzoeken en behandelen van een prothese-infectie is uitdagend. Daarom is in Nederland besloten de zorg voor prothese-infecties in een geselecteerd aantal ziekenhuizen te behandelen. Noordwest Orthopedisch centrum is voor de regio Noord-West Nederland uitgekozen om deze zorg uit te voeren. Dit kan dus betekenen dat wij in goed overleg met u en uw eigen behandelend arts de zorg over uw prothese-infectie overnemen.
Een infectie van de gewrichtsprothese ontstaat door een bacterie of schimmel. Dit kan allerlei klachten geven. Het verloop van een infectie kan snel en hevig (acuut) of juist sluimerend (chronisch) zijn. Afhankelijk hiervan, moet er direct gehandeld worden of hebben we tijd voor een uitgebreid onderzoek. Dit onderzoek en de diagnose doen wij in teamverband met specialisten: orthopedisch chirurgen, infectiologen en medisch microbiologen van Noordwest Ziekenhuisgroep.
Acute prothese-infectie
Een acute prothese infectie ontstaat binnen 3 tot 4 weken na de operatie. In sommige gevallen gaat de wond lekken, wordt de wond rood, voelt u zich niet lekker en heeft u misschien ook koorts. In de operatiekamer neemt het operatieteam alle voorzorgsmaatregelen zodat de kans op infectie zo klein mogelijk is. Toch krijgt 1 tot 2 % van de patiënten te maken met zo’n infectie.
Een acute prothese-infectie kan ook jaren na het plaatsen van de heupprothese ontstaan. Dit kan gebeuren als u ergens anders in het lichaam een infectie heeft met een bacterie (bijvoorbeeld een huidinfectie of een blaasontsteking). De bacteriën kunnen dan via uw bloedbaan bij de prothese komen en daar een infectie veroorzaken. Het litteken wordt dan vaak weer rood, pijnlijk en gezwollen. Ook kunt u koorts krijgen.
Chronische prothese infectie
Bij een chronische prothese-infectie zijn de klachten minder hevig. Hierdoor kan het maanden of soms jaren duren voordat blijkt dat uw klachten veroorzaakt worden door een infectie. Deze infectie wordt veroorzaakt door minder agressieve bacteriën, waardoor u niet altijd ziek wordt. Het is dus een sluimerende infectie.
Onderzoek en diagnose
Om de oorzaak van uw klachten te kunnen onderzoeken maken wij gebruik van verschillende soorten onderzoek:
- bloedonderzoek: om de infectiewaarden in het bloed te bepalen
- beeldvormend onderzoek: om uw gewrichtsprothese goed in beeld te krijgen. Mocht u verwezen zijn vanuit een ander ziekenhuis vragen wij de eerdere onderzoeken op. Zo nodig maken wij aanvullend een:
- röntgenfoto
- CT scan
- PET scan
- MRI scan (zelden)
- gewrichtspunctie: om te kunnen bepalen of uw klachten worden veroorzaakt door een bacterie moet gewrichtsvocht onderzocht worden. Hiervoor doen we een zogenaamde punctie, waarbij we met een naald gewrichtsvocht opzuigen.
Tijdens een operatie kan ook weefsel verkregen worden voor nader onderzoek. Als u al in een ander ziekenhuis bent geopereerd in verband met een infectie is er meestal al weefsel afgenomen en kunnen we die resultaten gebruiken. Het resultaat van een kweek duurt minstens 14 dagen.
Websites