Aambeien kunnen zorgen voor veel ongemak. Afhankelijk van de soort en de ernst van de aambeien bespreekt de chirurg met u welk onderzoek en behandeling nodig is. U kunt één van de volgende onderzoeken en/of behandelingen krijgen:
Proctoscopie – behandeling met rubberbandjes
De chirurg onderzoekt met een kijkertje het slijmvlies van de darm met de aambeien. Eventueel worden de aambeien gelijktijdig behandeld met rubberbandjes. In dit geval plaatst de chirurg bandjes om de inwendige aambeien. Het rubberbandje knelt de aambei af waardoor deze na zo’n 48 tot 72 uur afsterft en verschrompelt. U verliest de bandjes samen met de ontlasting. U merkt hier niets van. De chirurg plaatst per behandeling gemiddeld 3 tot 4 rubberbandjes. U leest meer over deze behandeling in de folder ‘Aambeien: graad 1, 2 en 3, behandeling met rubberbandjes’. U vindt deze folder onder het kopje 'folders'.
Operatief verwijderen van aambeien
Aambeien die naar buiten komen bij het persen en ook na terugduwen buiten blijven hangen kunnen met een operatie worden verwijderd. Afhankelijk van uw situatie verwijdert de chirurg 1 of 2 aambeien via de klassieke methode of met een zogenoemd circulair nietapparaat (PPH-behandeling). Meer informatie over deze behandelingen leest u in de folder ‘Aambeien: graad 3 en 4, behandeling met een operatie’. U vindt deze folder onder het kopje 'folders'.
Hoe kunt u zich voorbereiden op de behandeling van aambeien?
U krijgt van tevoren uitleg van uw chirurg over uw behandeling. Als u geopereerd moet worden, krijgt u alle informatie tijdens uw afspraak op het opnameplein. U krijgt ook een patiëntenfolder mee waarin u alles kunt nalezen. Voor de behandeling wordt u een dag opgenomen. Lees meer over uw opname en bekijk de voorlichtingsfilm ‘Goed voorbereid op uw operatie’.
Wat kunt u verwachten na de behandeling van aambeien?
De behandeling van aambeien is veilig. De kans is dan ook heel klein, maar houdt u rekening met (één van) de volgende complicaties:
- bij de behandeling met rubberbandjes of een operatie kunt u wat langer pijn hebben. U krijgt advies van uw arts over pijnstilling
- een nabloeding: het kan zijn dat extra onderzoek en behandeling door een chirurg nodig is
Meer informatie leest u in de patiëntenfolders over dit onderwerp. U vindt deze folder onder het kopje 'folders'.
Bij welke klachten waarschuwt u het ziekenhuis?
Neem bij (één van) de volgende klachten meteen contact op met het ziekenhuis:
- scherpe, ondraaglijke pijn rondom de anus (ondanks pijnstillers)
- een nabloeding die niet stopt
- als u niet kunt plassen
Afhankelijk van de grootte van de aambeien, zijn soms meerdere behandelingen nodig. Zo nodig wordt u dan na ongeveer 8 weken opnieuw behandeld.
Websites
Geen websites gevonden.