De standaard operatie voor de behandeling van goedaardige prostaatvergroting (benigne prostaathyperplasie, BPH) is een TURP. Dit is een behandeling waarbij een gedeelte van de prostaat verwijderd wordt via de plasbuis. Deze operatie wordt zeer vaak uitgevoerd en is efficiënt en veilig. Het verwijderen van een gedeelte van de prostaat gebeurt op de operatiekamer onder narcose of gedeeltelijke verdoving (ruggenprik).
Via de plasbuis brengt de uroloog een buis in tot aan de prostaat. Door deze buis gaan een kleine camera met een lampje en een metalen lusje. Daarnaast vloeit er water doorheen. Het lusje wordt verhit waardoor het stukjes weefsel uit de prostaat kan snijden. De uroloog haalt zo het prostaatweefsel dat de plasbuis dichtdrukt weg. De prostaat wordt van binnenuit uitgehold. Op die manier wordt de sluitspier niet geraakt en ontstaat na de operatie geen incontinentie.
Het kapsel en de buitenste rand van de prostaat wordt niet verwijderd. Deze operatie is dus niet geschikt voor het volledig verwijderen van de prostaat voor prostaatkanker. Het metalen lusje kan kleine bloedinkjes meteen dichtschroeien. De uroloog spoelt de blaas met een vloeistof zodat bloed- en weefselresten uit de blaas worden verwijderd.
Risico’s
Bij elke operatie is er een kleine kans op complicaties, zoals bloedingen en infecties.
Na de operatie kunt u last krijgen van:
- Retrograde ejaculatie: na een prostaatoperatie verandert de zaadlozing. De kleine blaassluitspier die zich bevindt tussen de prostaat en blaas in, gaat bij een TURP verloren. Hierdoor zal bij een zaadlozing (een deel van) het sperma niet via de penis naar buiten komen, maar in de blaas terechtkomen. Het heeft geen gevolgen voor het gevoel dat bij een orgasme hoort. U kunt ook nog gewoon een erectie krijgen. Het verwekken van kinderen is echter niet meer mogelijk.
- Nabloeding
- Urineweginfectie
- Aandrangsklachten (telkens het gevoel te moeten plassen) met in uitzonderlijke gevallen urineverlies
Hoe bereidt u zich voor op behandeling van een vergrote prostaat (TURP)?
U moet voor deze operatie nuchter zijn. Verder stopt u in overleg met uw uroloog tijdelijk met bloedverdunnende medicijnen (als u die gebruikt).
Lees meer over uw opname en bekijk de voorlichtingsfilm ‘Goed voorbereid op uw operatie’
Wat kunt u na de behandeling verwachten?
Het is voor goed herstel belangrijk dat u na de operatie twee tot vier weken rustig aan doet. Dat wil zeggen niet sporten, tillen en fietsen. Ook is het belangrijk dat u veel drinkt. Omdat de plasbuis weer meer ruimte heeft, zullen uw plasklachten verminderen.
Websites