• NL
Gepubliceerd: 10-10-2024, laatst gewijzigd: 10-10-2024

Nieuwe noodstroomvoorziening op dak parkeergarage

Op het dak van de parkeergarage naast de hoofdentree van Noordwest locatie Alkmaar komt de nieuwe noodstroomvoorziening voor het ziekenhuis. De huidige noodstroomvoorziening is aan het einde van zijn levensduur en wordt uit gefaseerd. De werkzaamheden starten dit najaar en de ingebruikstelling staat gepland voor het 2e kwartaal van 2025.

Groene ambitie
Marco Lagrand, programmamanager duurzaamheid bij Noordwest: “Het is onze ambitie om de energiehuishouding van het ziekenhuis sterk te vergroenen. Daarom was het oorspronkelijke plan om de huidige (nood)stroomvoorziening, met gasgestookte installaties voor warmte-kracht koppeling, geheel uit te zetten en over te gaan op groene stroom van het elektriciteitsnet. Helaas kan dat nog niet vanwege de ‘netcongestie’, wat inhoudt dat het elektriciteitsnet overbelast is. Een groot landelijk probleem dat ons dwingt om voorlopig de WKK’s te laten draaien.” Zonder noodstroomvoorziening voldoet het ziekenhuis niet aan de wettelijke verplichting voor medisch gebruikte ruimten.

Noodstroom
De noodstroom wordt een aantal keer per jaar aangesproken. Dit zijn situaties dat er ‘dips’ zitten in de stroomvoorziening vanuit het elektriciteitsnet. Noordwest is dan ook alert en goed voorbereid op stroomuitval, zodat de vitale processen in het ziekenhuis, zoals in de operatiekamers, altijd kunnen doorgaan. 

Locatie
Voor de noodstroomvoorziening van de nieuwbouw zijn meerdere locaties op het ziekenhuisterrein onderzocht.  Hierbij is o.a. rekening gehouden met de impact op de omgeving qua geluid en uitstoot, de gefaseerde sloop en nieuwbouw van de rest van het ziekenhuis, brandveiligheid, de kosten en de groencompensatie. Dit onderzoek wees uit dat het dak van de parkeergarage naast de hoofdentree de beste locatie is.  Op termijn verhuist deze nieuwe noodstroomvoorziening naar de plek van het huidige ‘energiegebouw’ (met de kenmerkende 2 schoorstenen) op het binnenterrein van Noordwest  Deze locatie is onderdeel van de vernieuwbouw van Noordwest locatie Alkmaar, waarbij het gehele ziekenhuis in 3 fases wordt vernieuwd. 

Werkzaamheden
Dit najaar starten de werkzaamheden bij de parkeergarage. De inbedrijfstelling van de nieuwe noodstroomvoorziening wordt voor het 2e kwartaal van 2025 verwacht. Tijdens de werkzaamheden zal de parkeergarage een aantal dagen beperkt toegankelijk zijn. Om de hinder voor patiënten en bezoekers zoveel als mogelijk te beperken, worden de werkzaamheden zoveel als mogelijk in het weekend gepland. 

Parkeerplaatsen
De noodstroomvoorziening wordt gerealiseerd op het dak van de parkeergarage. Dit betekent dat er 29 parkeerplaatsen voor patiënten en bezoekers op die plek vervallen. Het gemis van parkeerplekken komt bovenop de bestaande parkeerdruk op en rond het ziekenhuisterrein. Noordwest doet er dan ook alles aan om de parkeergarage onder de nieuwbouw zo snel als mogelijk in gebruik te nemen. De oplevering van de nieuwbouw fase 1 staat gepland voor eind 2025.

Foto: de parkeergarage naast de hoofdentree van Noordwest locatie Alkmaar.

Deel dit artikel:

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Nieuws