• NL
Gepubliceerd: 08-10-2024, laatst gewijzigd: 08-10-2024

Berichtgeving borstkanker en dicht borstklierweefsel

Op dit moment is er veel media-aandacht rondom het bevolkingsonderzoek borstkanker en dicht borstklierweefsel. Wij begrijpen heel goed dat deze berichtgeving onrust veroorzaakt bij onze patiënten. Ook bij de huisartsen uit onze regio komen veel vragen binnen.

Waar gaat het om?
In Nederland wordt bij vrouwen tussen de 50-75 jaar, via het bevolkingsonderzoek, een mammografie (röntgenfoto) gemaakt van de borst(en). Bij vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel (densiteit D) zijn afwijkingen in de borst op een mammogram minder goed te zien. Ongeveer 10% van de gescreende vrouwen heeft zeer dicht klierweefsel. Een Nederlands onderzoek (de Dense Studie) liet zien dat er bij deze groep vrouwen meerwaarde is voor het verrichten van een MRI-scan aanvullend op het mammogram in het kader van de borstkankerscreening.

Mammografie bijna altijd voldoende
Bij de meeste vrouwen geeft de mammografie voldoende informatie en is het toevoegen van een MRI niet nodig. Wanneer een vrouw wordt verwezen met een minder goed beoordeelbare foto kunnen we in Noordwest Ziekenhuisgroep aanvullende beeldvorming verrichten, dit hoeft niet altijd een MRI-scan te zijn. We beschikken in Noordwest ook over echografie, tomosynthese en contrast-mammografie. 

Verwijzing Borstkliniek
Voelt u iets? Ook als de foto bij het bevolkingsonderzoek goed was? Maakt u dan een afspraak bij uw huisarts. Uw huisarts kan u verwijzen naar de afdeling radiologie of onze borstkliniek voor verdere analyse. Als er een reden is om een MRI van de borsten te verrichten bent u bij ons op de juiste plek. De uitslagen van radiologie zijn voor patiënten terug te lezen in Mijn Noordwest, inclusief de dichtheid (mammadensiteit) van het borstklierweefsel.

Lees meer over borstkanker en borstklierweefsel op kanker.nl.
Lees de reactie van het KWF over de berichtgeving.

Deel dit artikel:

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Nieuws