Gepubliceerd: 11-04-2024, laatst gewijzigd: 11-04-2024
Primeur voor Noordwest: interventiecardiologen gebruiken nieuwste IVUS apparaat
In de hartkatheterisatiekamer van Noordwest wordt sinds kort gewerkt met het nieuwste IVUS-apparaat: de AVVIGO +. Noordwest is hiermee het eerste ziekenhuis in Nederland die het apparaat in gebruik heeft. ‘Deze nieuwe versie zorgt er voor dat kwaliteit van onze dotterbehandelingen nog beter is’, aldus interventiecardioloog Ton Heestermans.
Kransslagader
IVUS staat voor “intra vasculaire ultra sound”. Wat een echo onderzoek is van de vaatwand van de kransslagader vanuit het lumen van het vat. Dit gaat via een lange dunne draad in de kransslagader. Over deze draad schuift de cardioloog een katheter met aan het uiteinde een echo-element, de IVUS cathether. Op deze manier kan de cardioloog de hele kransslagader van binnen bekijken en meten wat de ernst van de vernauwing is, wat de afmetingen van de stent horen en te zijn en of het stent resultaat goed is.
Onderzoek
‘We hadden al een IVUS apparaat in gebruik, maar deze kan nog meer. Met deze nieuwe versie van het IVUS apparaat van Boston Scientific kunnen we nog beter in de kransslagader kijken, de beeldkwaliteit is echt heel goed. We kunnen beter beoordelen wat nodig is en de voorbereiding treffen voor het plaatsen van bijvoorbeeld een stent. Het apparaat werkt intuïtiever, sneller en gemakkelijker. Bovendien maakt het gebruik van kunstmatige intelligentie bij de analyse van de intravasculaire echobeelden. Dit zorgt er allemaal voor dat de kwaliteit van onze dotterbehandelingen nog beter is. We kunnen zo de beste zorg leveren voor onze patiënten’, vertelt cardioloog Heestermans.
Eerste ziekenhuis
Noordwest is het eerste ziekenhuis waar het nieuwste IVUS apparaat wordt ingezet. ‘We willen als vakgroep de beste topklinische zorg leveren aan onze patiënten. Daarom hebben we ons er ook hard voor gemaakt om dit nieuwe stukje high-tech in ons ziekenhuis te implementeren’, aldus de cardiologen van Noordwest. In Noordwest wordt het IVUS apparaat jaarlijks bij ongeveer 200 patiënten ingezet.