Gepubliceerd: 02-01-2024, laatst gewijzigd: 04-01-2024
Noordwest eerste ziekenhuis met duurzame doktersjassen
Noordwest Ziekenhuisgroep zet een grote stap op weg naar een circulaire toekomst in de gezondheidszorg door als eerste ziekenhuis in Nederland over te stappen op circulaire werkkleding. De traditionele witte ziekenhuiskleding, vervaardigd uit polyester en katoen, heeft het einde van zijn levensduur bereikt en maakt plaats voor een innovatieve en duurzame variant.
Oude kleding inruilen voor circulaire kleding
Noordwest Ziekenhuisgroep vervangt nu volledig de oude doktersjassen door nieuwe jassen gemaakt van de innovatieve Retex-stof, ontwikkeld in de Benelux. Deze circulaire stof bestaat voor 33% uit oude ziekenhuiskleding, 33% uit gerecycled polyester afkomstig van de afvalindustrie en PET-flessen, en 34% uit biologisch katoen. Naast de doktersjassen zijn ook de labjassen, warmte jassen en de koksbuizen er al mee gemaakt. Uiteindelijk gaat Noordwest over op circulaire dienstkleding voor alle medewerkers.
Duurzame doelstellingen
De overgang naar circulaire doktersjassen draagt bij aan de duurzaamheidsdoelen van de Green Deal 3.0 Duurzame Zorg, met als doel het primair grondstofgebruik met 50% te verminderen in 2030 en uiteindelijk te streven naar maximaal circulaire zorg in 2050. Deze stap draagt bij aan het verminderen van de afvalberg, het hergebruik van oude ziekenhuiskleding en grondstoffen, besparing van water en energie, en stimuleert de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt door hun werkzaamheden in een sociale werkplaats.
Ilhame Ben Larbi, MDL-arts bij Noordwest verwelkomt de duurzame doktersjassen met enthousiasme: 'De jassen zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ik vind ze ook persoonlijk zeer comfortabel. Wat mij betreft is dit een zeer positieve ontwikkeling in Noordwest!'
Duurzame partners
Dit initiatief is mogelijk gemaakt door de samenwerking met vaste kledingleverancier Van Moer, Utexbel en wasserij Rentex. Noordwest Ziekenhuisgroep zet hiermee een belangrijke stap in de richting van duurzamere gezondheidszorg en hoopt andere zorginstellingen te inspireren om soortgelijke initiatieven te ondernemen.