Gepubliceerd: 30-03-2022, laatst gewijzigd: 30-03-2022
Noordwest locatie Alkmaar start met gezonde en duurzame voeding vanuit eigen keuken
Na de locatie Den Helder is nu ook locatie Alkmaar van Noordwest Ziekenhuisgroep gestart met aantrekkelijke, gezonde en lekkere voeding in het ziekenhuis. Goede voeding draagt bij aan de kwaliteit van het verblijf en een sneller herstel van de patiënt. Daarom worden de avondmaaltijden voor patiënten op ook op locatie Alkmaar vanaf 30 maart volledig zelf en op duurzame wijze bereid door onze koks.
De patiënt op één
Beter aansluiten bij de behoefte van de patiënt en gezondere en lekkerdere voeding aanbieden. Dat is de visie van Noordwest Ziekenhuisgroep. Tot nu toe konden patiënten die opgenomen waren voor de avondmaaltijd kiezen uit een groot assortiment maaltijden die elders waren bereid. Daar komt nu ook in Alkmaar verandering in. Er is een nieuwe menukaart met maaltijden die volledig in huis worden bereid. Marco Lagrand, hoofd facility services: ‘De gerechten zijn duurzaam en hebben veelal een plantaardige basis, dat is uniek in ziekenhuisland. Wij bieden onze patiënt net dat stukje extra waar in onze maatschappij een groeiende behoefte aan is.’
Minder verspilling
Door zelf te koken worden de maaltijden niet alleen lekkerder en voedzamer, maar kunnen onze koks ook beter rekening houden met wensen en voorkeuren van de patiënt. Marco Lagrand: ‘Per dag maken we ongeveer 320 maaltijden voor patiënten op de verpleegafdelingen. Iedereen heeft een eigen behoefte waar we graag rekening mee houden. We kunnen gerecht aanpassen op basis van allergieën en behoeften zoals de dikte en vloeibaarheid (consistentie) van de maaltijd. Er wordt minder zout en suiker gebruikt waardoor de maaltijden gezonder zijn. Ook kan de portiegrootte per onderdeel worden aangepast. Daarmee zorgen we ervoor dat er minder voedsel weggegooid hoeft te worden.’
Ruime en duurzame keuze
Elke dag kan de patiënt kiezen uit 4 menu’s van de chef. Deze maaltijdopties wisselen dagelijks en zijn grotendeels vegetarisch. Daarnaast is er een foodbank waarmee een maaltijd naar wens kan worden samengesteld. De ingrediënten worden zoveel mogelijk regionaal ingekocht. Door de vleesconsumptie te reduceren, minder weg te gooien en streekproducten te gebruiken zet Noordwest een grote stap op het gebied van duurzaam werken. Het zelf koken van de maaltijden is onderdeel van het project ‘patiëntgericht koken’. Marco Lagrand: ‘We zijn erg blij dat we nu op beide locaties de maaltijden vanuit eigen keuken verzorgen.’