Heeft u met uw zorgverlener een videoconsult afgesproken? Dan heeft u een afspraak via videoverbinding. Dit gaat op een veilige manier, namelijk via uw patiëntenportaal Mijn Noordwest. Een videoconsult doet u vanuit huis met uw eigen computer, laptop, tablet of smartphone. Het is belangrijk dat uw de camera (of webcam) en het geluid het doen.
Uw voorbereiding: wat moet u regelen?
- heeft u geen DigiD of geen SMS-controle? Vraag deze op tijd aan via www.digid.nl. Dit duurt 5 werkdagen
- test van te voren uw DigiD met SMS-controle of DigiD app. Zorg bijvoorbeeld dat u 7 dagen vooraf uw afspraak heeft ingelogd in Mijn Noordwest, om na te gaan of u de DigiD-stappen goed heeft doorlopen
- gebruikt u een tablet of een mobiele telefoon? En heeft u de app Microsoft Teams nog niet? Download dan de app Microsoft Teams (gratis) in de App Store of Google Play
- het testen van de verbinding, camera en geluid
Oefenen van een videoconsult
Wilt u de verbinding van te voren testen? En het opstarten van het videoconsult oefenen? Neemt u dan contact op met het servicepunt Mijn Noordwest. Zij plannen een afspraak met u in. In deze video ziet u hoe het oefenen in zijn werk gaat. U kunt het servicepunt bereiken via:
U kunt natuurlijk ook een naaste vragen om u te helpen.
Tips
- zorg dat u minimaal 15 minuten voor de afspraak ingelogd bent in Mijn Noordwest en klaar zit
- zorg ervoor dat u in een rustige, afgesloten en stille ruimte zit en er voldoende licht is
- een familielid of naaste mag bij u in de ruimte zitten
- houdt uw medicatie of medicatielijst bij de hand
- bedenk van te voren wat u wilt vragen aan de arts (lees onze folder ‘Wat vraag ik aan mijn arts’)
- gebruikt u een mobiele telefoon of tablet? Zorg dan dat deze stabiel staat, bijvoorbeeld in een standaard. Zorg ervoor dat u goed in beeld bent
- verstaat of begrijpt u de zorgverlener niet? Vraag uw zorgverlener het dan opnieuw uit te leggen.
Laat elkaar altijd uitspreken
Let op: soms loopt het spreekuur van de zorgverlener uit. Blijft u geduldig wachten in de digitale wachtkamer en log niet uit. Zodra uw zorgverlener beschikbaar is, komt hij/zij in beeld.
|
Als de verbinding niet lukt, dan neemt de zorgverlener telefonisch contact met u op.
--------------------------------------
Instructie voor het opstarten van een videoconsult
Maakt u gebruik van een computer of laptop? In dat geval raden wij u aan om voorafgaand uw afspraak, het programma Teams te installeren. Heeft u het programma Teams nog niet geïnstalleerd? En heeft u hier hulp bij nodig? Lees dan de onderstaande handleidingen voor een Windows- of Mac computer of laptop.
Installeren van Teams
Instructie voor het opstarten van een videoconsult
Onderstaand leest u stap voor stap hoe u een videoconsult opstart. Klik op het apparaat wat voor u van toepassing is. Ik maak gebruik van:
Bent u verhinderd?
Bent u verhinderd op het tijdstip van het videoconsult? Neem dan op tijd contact op met de polikliniek om het videoconsult te verzetten.
Uw vragen
Heeft u vragen over het gebruik van Mijn Noordwest? Bekijk onze veel gestelde vragen over Mijn Noordwest.
- staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met servicepunt Mijn Noordwest:
- heeft u een vraag over uw zorg en behandeling? Neem dan contact op met de polikliniek waar u onder behandeling bent. De telefoonnummers vindt u bij de specialismen
- heeft u een vraag over uw DigiD? Dan verwijzen wij u graag naar DigiD van de overheid
Lees meer informatie over:
--------------------------------------
Veel gestelde vragen over videoconsult
Klik op de vraag om het antwoord te lezen.
Algemeen
Uw afspraak
Uw apparatuur
De verbinding
Uw privacy
Microsoft Teams
Algemeen
Wat is een videoconsult?
Een videoconsult wordt ook wel videobellen genoemd. Het is een manier om via het internet met uw zorgverlener te praten en hem of haar te zien. De zorgverlener ziet u ook. Op het tijdstip van uw afspraak heeft u via het patiëntenportaal Mijn Noordwest met uw zorgverlener het videoconsult. Mijn Noordwest is een beveiligd portaal van het ziekenhuis. Het gebruik van Mijn Noordwest en videoconsult via WIFI is gratis.
Belt u met uw mobiele abonnement, dan maakt het videobellen gebruik van uw databundel.
Als u wilt dat een familielid of naaste bij u in de kamer tijdens het videoconsult aanwezig is, dan mag dat. Voor een videoconsult adviseren wij een rustige plek op te zoeken, zodat uw privacy gewaarborgd is.
Terug naar de vragen
Wat heb ik nodig voor een videoconsult?
- een computer, laptop, tablet of smartphone. Gebruikt u een computer of laptop? Dan raden wij u aan om voorafgaand uw afspraken het programma Teams te installeren.
- het apparaat moet een ingebouwde camera of (losse) webcam hebben
- een goede internetverbinding
- u bent als patiënt geregistreerd bij Noordwest Ziekenhuisgroep
- uw DigiD-account, via DigiD app of DigiD met extra controle SMS
Terug naar de vragen
Hoe werkt het?
U heeft met uw zorgverlener afgesproken dat uw afspraak via een videoconsult plaatsvindt. De afspraak wordt ingepland door het ziekenhuis. Dit gebeurt op dezelfde manier als het inplannen van een afspraak in het ziekenhuis of een telefonische afspraak. Zo nodig ontvangt u thuis een afspraakbevestigingsbrief ter bevestiging van het ‘videoconsult’.
Terug naar de vragen
Het videoconsult is niet gelukt, wat moet ik doen?
Is het starten van het videoconsult niet gelukt of gaat er tijdens het videoconsult iets mis? Blijf rustig en wacht geduldig. Uw zorgverlener probeert de verbinding opnieuw te starten of hij/zij neemt telefonisch contact met u op.
Terug naar de vragen
Is een videoconsult veilig?
Het videoconsult wordt tot stand gebracht met een beveiligde verbinding via uw patiëntenportaal Mijn Noordwest. Door in te loggen accepteert u de algemene voorwaarden
Lees ook informatie over uw privacy en veiligheid
Terug naar de vragen
Uw afspraak
Hoe weet ik dat mijn poliklinische afspraak via een videoconsult gaat?
U heeft dit samen met uw zorgverlener afgesproken.
Terug naar de vragen
Krijg ik een bevestiging van deze afspraak?
Ja, u ontvangt thuis een afspraakbevestigingsbrief ‘videoconsult’.
Terug naar de vragen
Uw apparatuur
Gebruik Smartphone, tablet, laptop, computer: werkt het op dezelfde manier?
Ja, alleen voor een computer is het noodzakelijk een webcam te installeren. De andere apparaten beschikken over een ingebouwde camera.
Terug naar de vragen
Geldt dit ook voor het geluid?
Alle apparaten beschikken over ingebouwde speakers voor het geluid.
Terug naar de vragen
Kan ik ervan uit gaan dat de camera en het geluid het altijd doen?
Wij adviseren u om altijd van te voren te controleren of de camera en het geluid het doen. Werkt beide of 1 van de 2 niet, dan is het niet mogelijk om een videoconsult te doen met uw zorgverlener. U kunt de verbinding ook testen met het servicepunt Mijn Noordwest. Hiervoor kunt u een afspraak maken via
- telefoon: 088 - 085 6789, van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 16:30 uur
Terug naar de vragen
Is elke browser geschikt voor een videoconsult?
Nee, dit kan alleen met de browsers (laatste versie): Edge, Chrome, Firefox en Safari. Internet Explorer 11 wordt niet meer ondersteund.
Microsoft Edge
|
|
Google Chrome
|
|
Mozilla Firefox
|
|
Apple Safari
|
|
Terug naar de vragen
Wat als ik niet over de juiste browser beschik?
Dan kunt u de juiste browser downloaden. Deze zijn veilig. Wij adviseren u:
Microsoft Edge browser
Terug naar de vragen
Kan ik een videoconsult doen met een Apple Mac?
Bij het gebruik van een computer of laptop raden wij u aan om het programma Microsoft Teams te installeren. Wilt u toch gebruik maken van de web/desktopversie? Houdt u er dan rekening mee dat Teams op dit moment niet werkt in Safari. Gebruik Microsoft Edge, Chrome of Firefox als browser.
Terug naar de vragen
Ik kan geen verbinding tot stand brengen.
Dit heeft waarschijnlijk te maken met uw internetverbinding. Als u geen goede verbinding heeft, raden wij u aan om een stabiele verbinding op te zoeken. Maakt u geen gebruik maakt van een Wifi-netwerk, controleer dan of de applicatie Teams gemachtigd is om gebruik te maken van uw mobiele data. Dit kunt u vinden bij de instellingen op uw telefoon.
Terug naar de vragen
De verbinding
De zorgverlener ziet mij niet?
Controleer of uw videocamera aanstaat?
Terug naar de vragen
De zorgverlener hoort mij niet?
Controleer of uw microfoon aanstaat.
Terug naar de vragen
Hoe kan ik het beeld en geluid aan of uitzetten?
In het scherm waarin de videoverbinding tot stand is gebracht, ziet u meerdere iconen staan. Als het geluid niet aan staat, dan ziet u een streep door het icoon. Bij de camera is dit niet altijd het geval. Als u geen beeld heeft, kunt u het beste controleren wat er gebeurt als u op het icoon klikt. U ziet de menubalk onderaan op uw scherm.
Aan
Uit
Terug naar de vragen
Mijn microfoon en/of camera werken niet op mijn smartphone
Waarschijnlijk heeft de applicatie Teams geen toegang gekregen tot uw microfoon en/of camera. Ga naar instellingen om dit aan te passen.
Terug naar de vragen
Als het videoconsult tot stand is gekomen en ik zie de zorgverlener, maar die richt zich nog niet tot mij? Wat kan ik dan doen?
Het kan dan zijn dat uw zorgverlener u nog niet ziet. Hij/zij is dan waarschijnlijk nog bezig met zorgtaken of zich aan het voorbereiden op het consult. Dit betekent dat de zorgverlener de camera en microfoon nog even uit heeft staan. U hoeft niet direct actie te ondernemen, maar kunt afwachten tot uw zorgverlener zich tot u richt. Mocht de verbinding niet tot stand komen, dan neemt de zorgverlener telefonisch contact met u op.
Terug naar de vragen
Het beeld loopt af en toe vast
Het kan zijn dat tijdens het videoconsult het beeld af en toe enkele seconden vastloopt. Hoewel dit uiteraard niet ideaal is, kan dit gebeuren. Zolang het voor u en de zorgverlener geen problemen oplevert bij het uitvoeren van het consult, hoeft u hier niets aan te doen. Wel kan het helpen om andere programma’s te sluiten.
Terug naar de vragen
De kwaliteit van het beeld is niet zo goed? Is hier iets aan te doen?
De kwaliteit van het beeld is afhankelijk van diverse oorzaken. Denk hierbij o.a. de snelheid internet patiënt of het soort camera die de patiënt gebruikt.
Terug naar de vragen
Uw privacy
Mag een familielid, naaste of een ander bij het gesprek aanwezig zijn?
Ja, als u wilt dat een familielid of naaste bij u in de kamer tijdens het videoconsult aanwezig is, dan mag dat. Gezien uw privacy bent u wel zelf verantwoordelijk voor uw omgeving.
Terug naar de vragen
Wat gebeurt er met het gesprek? Wordt dit opgenomen / opgeslagen?
Nee, het gesprek wordt binnen Noordwest Ziekenhuisgroep niet opgenomen of opgeslagen.
Terug naar de vragen
Mag ik tijdens het videoconsult een bestand, presentatie, instructie of een specifieke app laten zien?
Ja, dat kan. U deelt dan uw scherm. Zorg er voor dat u, voordat u het videoconsult start, alle andere documenten heeft afgesloten. Hiermee voorkomt u dat er informatie zichtbaar wordt, die niet voor de zorgverlener bestemd is.
Terug naar de vragen
Microsoft Teams
Hoe kan ik een tijdens het videoconsult een bestand, presentatie, instructie of een specifieke app laten zien?
Zie instructie:
Actie
|
Opmerking
|
Klik op ‘Delen’
|
|
Selecteer wat u wilt weergeven
|
- Met Bureaublad kunt u alles op het scherm weergeven.
- Met Venster kunt u een bepaalde app weergeven.
- Met PowerPoint kunt u een presentatie weergeven.
- Met Bladeren kunt u het bestand vinden dat u wilt weergeven.
|
|
Hetgeen u heeft geselecteerd om te delen krijgt een rode rand, zodat u kunt zien wat er is geselecteerd
|
Stoppen met delen
|
|
Terug naar de vragen
--------------------------------------
Uw privacy
Een videoconsult is een medisch consult. Het is belangrijk dat uw digitale afspraak net zo veilig en vertrouwelijk is als een afspraak in het ziekenhuis. Wij gaan daarom zorgvuldig met uw gegevens om. Het consult wordt niet opgenomen of opgeslagen.
Uw omgeving
De zorgverlener zit in een afgesloten en rustige ruimte tijdens het videoconsult. We vragen u te voorkomen dat onbekenden met u op het scherm kunnen meekijken of meeluisteren. Zorg er daarom voor dat u ook in een rustige en afgesloten ruimte zit. De zorgverlener kan het videoconsult stopzetten als hij vindt dat uw omgeving niet veilig/privé genoeg is. Als u wilt dat een bekende bij het videoconsult aanwezig is, kan de persoon bij u in dezelfde ruimte plaatsnemen.
Uw scherm delen
Tijdens het videoconsult kunt u een bestand, presentatie, instructie of een specifieke app laten zien.
U deelt dan uw scherm. Zorg er voor dat u, voordat u het videoconsult start, alle andere documenten heeft afgesloten. Hiermee voorkomt u dat er informatie zichtbaar is, die niet voor de zorgverlener bestemd is.